Happy Building Index: reviewsite voor duurzame gebouwen

Happy Building Index: reviewsite voor duurzame gebouwen

Op de reviewsite Happy Building Index kunnen gebouwgebruikers hun mening geven over duurzame gebouwen, de kwaliteit en de gebruikservaring. Helpen ze echt het ziekteverzuim te verlagen en de productiviteit te verhogen?

Sinds 5 januari 2016 kunnen gebruikers van gebouwen hun mening geven over de gebouwen waarin ze werken of gebouwen die ze bezoeken. Happybuildingindex.nl is de eerste reviewsite voor duurzame gebouwen. Een gezond gebouw zou een positieve invloed hebben op de werksfeer en de arbeidsproductiviteit. Het gaan dan over een gelijkmatig, comfortabel binnenklimaat met voldoende frisse lucht, daglichttoetreding en optimale werkplekverlichting, maar ook minder zichtbare zaken als emissievrije materialen, cradle to cradle vloerbedekking en een laag energieverbruik.

Happy Building Index bevat 24.000 gebouwen

In de eerste week zijn er 28 beoordelingen gegeven verdeeld over vijftien duurzame gebouwen. Het gebouw dat het hoogste scoort is The Edge in Amsterdam met een 9,5 als rapportcijfer. De City Post in Zwolle wordt op dit moment het slechtst beoordeeld en krijgt een 5,7 als rapportcijfer. Volgens initiatiefnemer van Happy Building Index Marc Hopman ligt het aantal beoordelingen in de eerste week in de lijn der verwachting: “Als we elke week zo veel reviews hebben, en dan na 52 weken … Dan is er een mooie index. Maar er moet marketingtechnisch nog wel wat gebeuren, dus we zijn nog in gesprek met eventuele partners. Maar we krijgen veel positieve reacties.”

De database van de Happy Building Index bevat meer dan 24.000 gebouwen in Nederland met minimaal een energielabel C. De eigenaar, belegger, assetmanager en gebruiker kunnen de informatie bij deze gebouwen aanvullen of nieuwe gebouwen toevoegen.

Rapportcijfers

Een gebouw dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidsscores zou minder energie moeten gebruiken, het ziekteverzuim moeten verlagen en de arbeidsproductiviteit verhogen. Maar is dat ook echt zo? De cijfers van duurzame gebouwen kunnen nog zo positief zijn, maar misschien zijn de gebruikers helemaal niet zo tevreden. Daarom is de Happy Building Index reviewsite in het leven geroepen.

Hopman vond het, nu iedereen tegenwoordig overal reviews voor kan geven, tijd worden dat er ook een reviewsite kwam voor duurzame gebouwen. “Voor mij geldt: hoe hoger de score, hoe gelukkiger de gebruiker! Overal wordt een beoordeling over gegeven, zoals een hotelkamer die voor één nacht wordt gehuurd. Maar voor een kantoor dat voor langere tijd gehuurd wordt, was er tot op dit moment geen site waar je reviews kon plaatsen.”

De gebruikers of bezoekers geven rapportcijfers voor aspecten als bereikbaarheid, binnenlucht en geluid, maar ook catering en ontvangst.

Happy gebruikers

Stichting Happy Building Index heeft als doel duurzame gebouwen te promoten, die gebruikers écht gelukkig maken en die als voorbeeld kunnen dienen voor andere gebouwen. De Coalitie Gezonde Gebouwen, die werkt aan het realiseren van gezonde gebouwen, steunt dit initiatief van harte.

Voor Albert Hulshoff, ook initiatiefnemer van Happy Building Index, zijn het niet alleen de duurzaamheidsscores die ertoe doen. “Duurzame gebouwen zijn voor mij gebouwen waar gebruikers graag vertoeven, die mensen met elkaar in contact brengen en die gebruikers inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Kortom, gebouwen die gebruikers happy maken. Deze index maakt dergelijke gebouwen zichtbaar.”

Happy Building Award

Volgens derde initiatiefnemer Wietse Walinga is er een enorme behoefte aan een onafhankelijke benchmark van gezonde en duurzame gebouwen. “De Stichting Happy Building Index wil graag een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving door deze transparante index. We maken regelmatig de balans op en zoeken hierbij actief de publiciteit met goede voorbeelden.”

Eens per jaar wordt de Happy Building Award uitgereikt aan de eigenaar van het gebouw dat de hoogste plaats in de Happy Building Index inneemt.

Lees ook: Kantoorgebouwen zijn sleutel tot gezondheid en productiviteit

 

Beeld Happy_Building_Index-The_Edge: Franklin Heijnen