De 5 voordelen van ‘groendaken’

De 5 voordelen van ‘groendaken’

Groendaken voorzien van sedum, planten of zelfs complete bomen zijn in opkomst. Ze dragen bij aan een beter binnenklimaat en energiebesparing. EnergieVastgoed zet de vijf voordelen op een rij.

Tijdens de vakbeurs Facility & Gebouwbeheer was gelukkig meer te zien dan koffieautomaten in inloopmatten. Het groene dak, sedumdak, de daktuin of het dak bedekt met beplanting is aan een opmars bezig. Ze zijn niet nieuw, verteld Grad van Heck van Groendak BV: ‘Daktuinen kennen we al van de hangende tuinen van Babylon (700 v.Chr.) en de groene gevels uit Egypte.’

Beplanting werd en wordt toegepast als isolatie tegen warmte in zuidelijke landen en tegen koude in noordelijke. Het groendak, met het sedumdak als meest bekende verschijningsvorm, rukt op in de gebouwde omgeving en biedt tal van voordelen, volgens Van Heck. We noemen er vijf.

1. Verbeterde isolatie

Groendaken verhogen de isolatiewaarde van het dak. In de zomer houdt de groene dakbedekking de warmte buiten en in de winter houdt het de warmte binnen. Onafhankelijk onderzoek heeft een besparing van 9 procent op het elektriciteitsverbruik voor koeling met airconditioning aangetoond.

2. Hoger rendement van zonnepanelen

Een groendak wordt veel minder warm door zoninstraling dan een normaal dak. Waar op een warme zomerse dag de temperatuur van een zwart dak kan oplopen tot ruim boven de 50 graden, blijven groendaken koel, onder andere door evaporatie, het verdampen van vocht. De koele ondergrond verbetert de warmteafvoer van zonnepanelen, waardoor het rendement stijgt, met 9 tot 16 procent.

3. Langere levensduur

Groendaken verlengen de levensduur van normale dakbedekking. Een bitumen dakbedekking gaat ongeveer twintig jaar mee, een groendak is wel zestig jaar houdbaar. Wel vergt de vegetatie enig onderhoud: controle van de waterafvoeren is nodig en een spontaan opschietende boom of struik kan maar beter snel verwijderd worden.

4. Gelijkmatiger binnenklimaat

Dankzij de verbeterde isolatie dalen de soms hevige temperatuurschommelingen in een gebouw. Het binnenklimaat wordt daardoor een stuk beter beheersbaar met een gelijkmatiger temperatuurverloop. Ook dit scheelt energie.

5. Ideale waterbuffer

Groendaken dragen bij aan de biodiversiteit in de gebouwde omgeving en vormen een ideale waterbuffer. Planten nemen zo’n 50 procent van de regen op en het resterende water wordt langzaam aan de omgeving afgegeven. Dit voorkomt overbelasting van afvoeren en het riool. Daarbij zuiveren groendaken de lucht, bijvoorbeeld als het gaat om fijnstof.

Groendaken worden aangelegd op bestaande dakbedekking, waarop een waterkerende laag wordt aangebracht en een systeem voor drainage. Het gewicht van een groendak is afhankelijk van het type beplanting. Zo is een sedumdak het lichtst, omdat de dikte van de voedingsbodem beperkt kan zijn tot enkele centimeters. Een sedumdak heeft een belasting van 45-75 kg/m2. Een echte daktuin met terrassen, struiken en zelfs bomen heeft een voedingsbodem van minstens 50 centimeter nodig en weegt daardoor 300 kg/m2 of méér.

Meer informatie: Groendak BV

Beeld Groendaken: Groendak BV