Energiefonds Brabant en Dubotechniek investeren in WKO

Energiefonds Brabant en Dubotechniek investeren in WKO

Energiefonds Brabant en Dubotechniek hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de financiering van projecten omtrent warmte-koudeopslag (WKO).

De financiering van circa 10 miljoen euro wordt gebruikt om de WKO-systemen in de markt te zetten op basis van de innovatieve technologie van Dubotechniek. Er zijn veel kleinschalige projecten die moeite hebben om de financiering rond te krijgen. Door de samenwerking van het fonds, dat beheerd wordt door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), en Dubotechniek uit Zaltbommel, wordt het mogelijk om die kleinere projecten te bundelen en daardoor makkelijker te realiseren, financieren en te exploiteren.

Aanvullende bankfinanciering

Directeur van Dubotechniek Ad van Rijsewijk: ‘Dankzij de samenwerking met Energiefonds Brabant kunnen wij doorpakken met onze groeistrategie op het gebied van energie-exploitatie zonder dat het financieringsvraagstuk voor elke installatie steeds apart moet worden opgelost.’

Energiefonds Brabant en Dubotechniek, onderdeel van VolkerWessels, zijn binnen het partnership verantwoordelijk voor de financiering van de eerste WKO-systemen. Fondsmanager Energiefonds Brabant Joris van der Geest: ‘Dubotechniek beschikt over de expertise voor een snelle uitrol van hoogwaardige WKO-installaties, maar stond voor een financieringsvraagstuk. Met het risicokapitaal en de kennis van projectfinanciering die wij inbrengen, is de weg vrij voor het versneld verduurzamen van de warmtevoorziening in Noord-Brabant.’ Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om via investeringen van banken verder te groeien.

WKO

WKO regelt op een duurzame manier de temperatuur in woon- en werkomgevingen en vervangt zowel de cv-ketel als de koelinstallatie. In een ‘bron’ in de grond wordt overtollige warmte opgeslagen. In de winter wordt deze opgehaald en verder verwarmd met een warmtepomp. Deze warmte wordt gebruikt om een woon- of werkruimte te verwarmen. Via een buis met koelvloeistof wordt het grondwater gekoeld.

In de zomer wordt het koude grondwater gebruikt om een huis of kantoor te koelen, en wordt de overtollige warmte weer opgeslagen. Hoewel het hier gaat om herbruikbare energie in plaats van energieverbruik, is de installatie een vrij kostbare investering, en de warmtepomp zorgt voor een flinke energierekening. Maar als de elektriciteit groen is, wordt er wel voldaan aan de CO2-norm.

Daarnaast geldt de ISDE-subsidie ook voor de warmtepompen. Hierdoor wordt het systeem dus betaalbaar en is het goed in te zetten in kantoren en appartementencomplexen en leent het zich ook – als collectief systeem – voor een nieuwbouwwijk of bedrijventerrein.

Bronnen: Energiefonds Brabant en Dubotechniek

Beeld : B. Scholten