78% van Nederlanders heeft isolatieglas

78% van Nederlanders heeft isolatieglas

Bijna 80% van de Nederlanders heeft enige vorm van isolatieglas. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau onder 2.512 respondenten.

Persbericht – Van alle ondervraagden heeft 78% isolatieglas. Meer dan de helft daarvan heeft nog ‘gewoon’ dubbel glas. Maar naast het gewone dubbel glas bestaat er ook het HR-glas. Van de respondenten geeft 12% aan over HR-glas te beschikken in de ruimte waar zij het meest verwarmen. Bij 9% is dit HR+, 15% heeft HR++ en maar 1% heeft HR+++ (driedubbel) glas.

Tabel Isolatieglas

HR-glas

Van de mensen met dubbel glas, geeft een kwart aan dat zij geen andere glazen willen omdat zij al goed glas hebben. Het kan echter wel de moeite waard zijn om dubbel glas te vervangen voor beter isolerend glas. HR++ dubbel glas houdt bijvoorbeeld 75 procent meer warmte binnen dan ‘gewoon’ dubbel glas. In een gemiddelde eengezinswoning kan dit zomaar 150 euro per jaar op gasverbruik schelen.

Opvallend is dat 12% helemaal geen idee heeft van wat voor soort glas er in hun ramen zitten. Desondanks zegt bijna een derde van deze groep dat zij geen nieuwe, beter isolerende glazen willen omdat ze al goede glazen hebben. Limburgers zijn het slechtst op de hoogte van hun beglazing, 21 procent weet niet wat voor ramen zij hebben. Van alle respondenten heeft 8% nog enkel glas in (een van) de ramen van de ruimte die zij het meest verwarmen.

Vervanging afhankelijk van situatie

Susanne van Suylekom, projectmanager van groene kortingswebsite HIER bespaart bij het HIER klimaatbureau: ‘Of het verstandig is om de ramen te vervangen, is volledig afhankelijk van de situatie. Hoe groot zijn de ramen? Wat voor glas zit daar nu in? Hoe is de rest van het huis geïsoleerd? Als de muren al goed geïsoleerd zijn, is het bijvoorbeeld zonde om de warmte alsnog te laten ontsnappen via het raam. Maar als de muren juist niet zo goed geïsoleerd zijn, heeft het weer weinig zin om driedubbel glas te laten zetten.’

Bron: HIER klimaatbureau

Beeld isolatieglas: Unsplash