Nederlandse gebouwen winnen internationale BREEAM Award

Nederlandse gebouwen winnen internationale BREEAM Award

De Nederlandse gebouwen The Edge, ABN AMRO en ECOstyle hebben de internationale BREEAM Award gewonnen en zijn daarmee een van de meest duurzame gebouwen ter wereld.

Meer dan veertig gebouwen van over de hele wereld waren genomineerd voor de BREEAM Award. De winnaars zijn uiteindelijk gekozen door een deskundige jury en werden dinsdagavond bekendgemaakt in het Marriot in Londen. Het kantoor The Edge aan de Amsterdamse Zuidas, dat wordt gebruikt door Deloitte, was de gelukkige in de categorie ‘Nieuwbouw’. De jury prees de slimme technologieën die door OVG Real Estate en Philips in het gebouw zijn verwerkt. Zo kunnen kantoormedewerkers met hun smartphone zelf de temperatuur en het lichtniveau regelen. Ook heeft het gebouw meer zonnepanelen op dak en gevel dan welk ander Europees kantoor dan ook. Het kantoorgebouw met de hoogste BREEAM-score ooit behaald voor een kantoorgebouw (98,36%) kreeg eveneens de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de publieksprijs ‘Your BREEAM’.

Hoofdkantoor ABN AMRO

ABN AMRO won met haar hoofdkantoor (score 87,6%) aan de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas in Amsterdam de BREEAM Award in de categorie duurzame ‘Bestaande Kantoren’. De bank heeft als doel om de CO2-uitstoot van het in 1999 opgeleverde kantoor drastisch te verlagen. Daarnaast wil ABN AMRO de kennis en ervaring delen met hun klanten uit de vastgoedsector. Dat heeft de jury gewaardeerd. Ook het slimme en toekomstbestendige gebouwbeheer werd als onderscheidend beoordeeld.

ECOstyle

Het kantoor met magazijn van ECOstyle (score 85,2%) won in de categorie ‘Industrie’. In het juryrapport werden vooral de ligging in het duurzame werklandschap Ecomunitypark in Oosterwolde en de levering van energie en warmte benadrukt. Met zes warmtepompen en zuiveringsinstallaties voor regenwater levert het gebouw een waardevolle bijdrage aan de omgeving. Met het winnen van deze BREEAM Award laat ECOstyle het eveneens in deze categorie genomineerde distributiecentrum van Tesla (NewLogic II) achter zich.
Trots op internationale waardering

Kantoor van de toekomst

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council, de beheerder van het BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk in Nederland is verheugd met het Nederlandse succes: “Een kantoor van de toekomst, een geweldig voorbeeld van hoe je bestaande gebouwen kunt verduurzamen én een innovatief gebouw in een bijzonder gebied: ik kan niet anders dan trots zijn op deze internationale waardering voor deze Nederlandse projecten. Laat dit ook voorbeelden zijn voor de rest van de markt. Er ligt nog een uitdagende opgave voor het verduurzamen van bestaande gebouwde omgeving. Daarmee kunnen we de CO2-uitstoot flink terugdringen en tegelijkertijd zorgen voor comfortabele en gezonde gebouwen.”

Andere winnaars

Winnaar in de categorie ‘Onderwijs en Gezondheid’ werd The Enterprise Centre, van de University of East Anglia in Norwich. Five Pancras Square in Londen won in de categorie voor gebouwen met meerdere functies. Noda van Coca-Cola in Parijs sleepte de BREEAM Award voor de categorie ‘Interieur’ in de wacht. De prijs voor duurzame woningbouw was voor Courtauld Road in London. De award voor het meest duurzame bestaande winkelcentrum ging naar Kanyon in Istanbul. Voor deze categorie was ook CityMall in Almere genomineerd. Winkelcentrum Torsplan in Stockholm won in de categorie ‘Nieuwe Winkelcentra’.

Bron: Dutch Green Building Council