Winnaars Duurzaam Bouwen Awards bekend

Winnaars Duurzaam Bouwen Awards bekend

De winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards zijn deze week bekendgemaakt. De uitreiking van de prijs in vier verschillende categorieën vond plaats op Building Holland, het integrale event voor bouw en vastgoed in de Rai in Amsterdam.

Persbericht – De jury bestaande uit zeven leden en voorgezeten door Anke van Hal, professor aan de Nyenrode Business Universiteit en TU Delft, koos per categorie uit drie genomineerden. In de categorie Gemeente en Regio’s mocht de gemeente Amersfoort de award in ontvangst nemen. De gemeente Amersfoort valt op door de integrale en allesomvattende aanpak. De gemeente heeft goede ambities voor brede duurzaamheid. Er is breed draagvlak voor duurzaamheid binnen de organisatie wat onder andere tot uiting komt in de vele convenanten die de gemeente getekend heeft en het programma Duurzame Ontwikkeling. De gemeente heeft een goede aanpak om particulieren en VvE’s te stimuleren om hun woning(en) duurzaam te renoveren. In samenwerking met 033 Energie zijn 3.000 woningen energetisch gerenoveerd en is er een financieringsmogelijkheid voor VvE’s ontwikkeld. Amersfoort moest het opnemen tegen Assen en Zeist.

Oost Flevoland Woondiensten

De tweede categorie voor de Duurzaam Bouwen Awards betreft de woningcorporaties. Hierin streden Oost Flevoland Woondiensten (OFW), Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) en Wonen Limburg tegen elkaar. De deelnemers lagen in deze categorie dicht bij elkaar. Oost Flevoland Woondiensten is gekozen tot winnaar. OFW is al jaren een van de koplopers op het gebied van duurzaam bouwen. Ze zetten in op brede duurzaamheid, incl. onder andere duurzaam materiaalgebruik. Ook op energiegebied hebben ze een forse ambitie: energieneutraal in 2030, en hanteren daarvoor onder andere een NOM-jas, een bouwkundige schil die voorbereid is op het helemaal Nul-op-de-meter maken van de woningen en het in-een-keer-goed-principe. Ze hebben veel stakeholders en mooie resultaten van verduurzaming.

Bouwgroep Dijkstra Draisma

In categorie drie namen de bouwpartijen het tegen elkaar op, namelijk BAM Bouw en Vastgoed, Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V en Van Wijnen Oost B.V. De winnaar is Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V. De bouwgroep heeft een aansprekende aanpak voor het verduurzamen van gebouwen. Ze doen veel verschillende dingen op het gebied van duurzaamheid, van deelname aan de Stroomversnelling tot het opzetten van diverse Esco’s. Voor een relatief klein bedrijf is dit een zeer goede prestatie. Verder heeft de organisatie een goede, langdurige samenwerking met een corporatie voor beheer en onderhoud van haar woningen. Ook hebben ze mooie projecten gerealiseerd

Dura Vermeer

In de vierde categorie van de Duurzaam Bouwen Awards was het een nek-aan-nekrace. In de categorie met (bijna) Nul-op-de-meter renovatieaanpak voor gestapelde bouw (NeZeR) zijn Nieuw Utrechts Peil, BouwNeXt en Dura Vermeer gekozen als genomineerden voor de Duurzaam Bouw Awards. De uiteindelijke winnaar is Dura Vermeer. Dura Vermeer heeft een zeer goede integrale aanpak. Het concept zit inhoudelijk goed in elkaar. Na renovatie wordt er meer energie opgewekt dan verbruikt in het gebouw. Het proces rond de renovatie is goed georganiseerd wat onder andere heeft geleid tot 100% van de bewoners die stemde voor de renovatie. De investeringskosten per woning voor dit concept zijn beperkt en de onderhoudskosten relatief laag. Dura Vermeer was met het project in Groningen de eerste in Nederland die een gestapeld woongebouw heeft gerenoveerd naar Nul-op-de-meter. Ook won Dura Vermeer de de publieksprijs.

 

Bron: Duurzaam Bouwen Awards