J.P. van Eesteren levert iconische A’DAM Toren op

J.P. van Eesteren levert iconische A’DAM Toren op

TBI-onderneming J.P. van Eesteren is deze week begonnen met de oplevering van de getransformeerde A’DAM Toren aan de noordoever van het IJ in Amsterdam, het voormalig kantoor ‘Toren Overhoeks’ van Shell. Vandaag wordt het gehele gebouw opgeleverd.

Persbericht – Het iconische gebouw aan het IJ is in opdracht van de vier partners Sander Groet (club Air), Duncan Stutterheim (oprichter ID&T), Hans Brouwer (MassiveMusic) en Lingotto verbouwd tot een kloppend hart voor de hart voor de muziek- en creatieve industrie. Na een verbouwtijd van circa anderhalf jaar wordt de A’DAM Toren morgen in zijn geheel opgeleverd.

Ronddraaiend restaurant

De multifunctionele toren heeft een observatiepunt, hotel, club, kantoren voor de creatieve industrie en diverse horeca waaronder een ronddraaiend restaurant. A’DAM staat voor Amsterdam Dance And Music en zal de toonaangevende positie van Nederland in de muziek en creatieve sector verder uitbouwen.

De afgelopen week leverde J.P. van Eesteren de ondergrondse parkeergarage en de verdiepingen acht tot en met twintig op aan opdrachtgever Lingotto. Zij dragen de afgebouwde ruimtes over aan hun huurders, waaronder A’DAM Six Senses en MassiveMusic. Vandaag worden de resterende verdiepingen opgeleverd en overgedragen. Daaronder vallen grotendeels de eerste zeven lagen van de A’DAM Toren, waarin een hotel wordt gevestigd. Op het moment zijn de huurders aan het werk met de afbouw van de verschillende verdiepingen. Begin mei betrekt de eerste huurder het gebouw.

Duurzaamheid

Gedurende de transformatie heeft J.P. van Eesteren in de A’DAM Toren een aantal innovatieve, bouwkundige hoogstandjes uitgevoerd. De toren van 22 verdiepingen staat volledig in het teken van duurzaamheid: een WKO-systeem (Warmte Koude Opslag) zorgt voor de verwarming en koeling van het gebouw, maar ook oplossingen als zonne-energie, duurzame ledverlichting en ventilatie door de benutting van de wind zijn in het ontwerp verwerkt.

De toren onderging een ingrijpende verbouwing. Vanwege de slechte bouwtechnische staat is de betonnen gevel van de toren geheel vernieuwd. J.P. van Eesteren hergebruikte het vermalen betongranulaat van de gesloopte gevel als grondstof voor de betonmortel voor de nieuwbouw van het hotel Amstelkwartier, eveneens in Amsterdam: een praktijkvoorbeeld van innovatie in duurzaamheid.

Windvaan

Ook de kroon is opnieuw gemaakt, waarbij de luifel een echte verdieping is, die plaatst biedt aan een observatiepunt. Deze steunt op een kern van tien bij tien meter. Met de grootste mobiele kraan van Europa, met een hijsvermogen van 1.200 ton, is de nieuwe kroon op A’DAM geplaatst. Verder zijn alle installaties in het gebouw vervangen en komen er nieuwe liften in de bestaande schachten. Met al deze maatregelen is de toren tot een duurzaam gebouw getransformeerd en gaat A’DAM een volgende levensfase in van minstens veertig jaar.

Bovenop de nieuwe kroon prijkt een stalen windvaan die bijdraagt aan de duurzaamheid van de A’DAM Toren door de windgestuurde ventilatiekanalen. Verder is er een innovatieve tweelaagse ronde vliesgevel tussen de toren en de kroon bevestigd, zonder gebruik te maken van stijlen, wat zorgt voor een onbelemmerd uitzicht over de stad en het IJ.

J.P. van Eesteren startte in juni 2014 met de werkzaamheden aan het voormalige Shell-kantoor. Het ontwerp is van Claus van Wageningen Architecten. J.P. van Eesteren legde eind maart 2016 de laatste hand aan de ingrijpende verbouwing.

Bron: J.P. van Eesteren

Beeld ADAM Toren Photo by Jasper Juinen: Jasper Juinen