‘Duurzaamheid in taxatierapport kan vastgoedmarkt impuls geven’

‘Duurzaamheid in taxatierapport kan vastgoedmarkt impuls geven’

Op het congres ‘Kantoorvastgoed: wat wil de toekomstige huurder?’ komt de duurzame ambitie van ABN AMRO aan bod. Als vooruitblik spreken we met Rutger Schuur, Hoofd Real Estate & Public Sector Clients.

De ABN AMRO bank wil de ‘meest duurzame vastgoedbank’ van Nederland worden en heeft daarvoor al grote stappen gezet. Twee weken geleden nog won de bank de internationale BREEAM Award voor het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan. Voor de tweede winnaar, het Deloitte-kantoor The Edge, ook aan de Zuidas, treedt de bank op als financier.

De bank beheert een portefeuille van 10 miljard euro aan vastgoed en vastgoedfinancieringen in de woningmarkt, retail, utiliteit en logistiek. Niet alleen maakt de bank stappen met het verduurzamen van eigen kantoren, men treedt ook op al kennispartner voor klanten.

Duurzaam vastgoed

‘Al geruime tijd zien we de ontwikkeling van de rol van duurzaamheid in de vastgoedmarkt’, zegt Rutger Schuur, Hoofd Real Estate & Public Sector Clients. ‘Onze visie is dat duurzaam vastgoed waardevaster is en daardoor rendabeler voor onze opdrachtgevers. Voor ons als bank levert dat een lager risicoprofiel.’

De algemene gedachte is dat duurzaam vastgoed waardevaster is, beter verhuurbaar is en ook een hogere huuropbrengst kan hebben. ‘De bewijslast daarvoor is relatief dun’, zegt Schuur. ‘Er is wel onderzoek dat dit ondersteunt. Als bank hebben wij de visie dat de invloed van duurzaamheid de komende jaren alleen maar zal toenemen en persoonlijk denk ik dat het verschil tussen duurzaam en niet duurzaam onroerend goed alleen maar groter zal worden.’

Schuur ziet dit bevestigd doordat investeringen zowel nationaal als internationaal in toenemende mate verschuiven naar duurzame objecten. ‘We zien dat beleggers juist in green bonds willen investeren, in plaats van grijze. En ook zien we aan de gebruikerskant en bij grote ondernemingen dat duurzaamheid een van de belangrijkste besliscriteria aan het worden is.’

Bedrijfseconomische afweging

‘Als bank gaan wij de dialoog aan met onze klanten over de waardevermeerdering van hun vastgoed op het moment dat zij gaan verduurzamen. De kennis die wij hebben opgedaan bij onze eigen kantoren brengen wij in bij onze klanten. We nodigen ze uit om met onze facilitaire diensten het gesprek aan te gaan, maken documentatie over het onderwerp en proberen zo op meerdere fronten een bijdrage te leveren.’

Voor Schuur is duurzaam denken begonnen als bedrijfseconomische businesscase. ‘Als je onderliggend vastgoed niet verduurzaamt, dan voorzie ik over een aantal jaren een kwalitatief slechte portefeuille.’ Niet verduurzamen betekent een veranderend risicoprofiel.

De bank voorziet mechanismen die verduurzamen gaan ondersteunen. ‘Je kunt denken aan financieringsproposities, maar stel dat duurzaamheid onderdeel wordt van het taxatierapport’, schetst Schuur. ABN AMRO is in Nederland de grootste afnemer van taxatierapporten. Als duurzaamheid bij de taxatie een vast onderdeel wordt van de waardering, kan dat de vastgoedmarkt een impuls geven.

‘Op het moment dat in taxatierapporten tot uiting komt dat duurzame gebouwen een hogere waarde hebben, kunnen wij als bank meer bevoorschotten. Vermogen dat wij binnen krijgen via green bonds, kunnen wij uitzetten in duurzame financiering.’ Niet alleen voor nieuwbouw, maar juist ook voor bestaand vastgoed. ‘Wij willen juist de transitie van het bestaande vastgoed in beweging krijgen. Als we met een financiering van een label F naar een label A of B kunnen, dan doen wij dat graag.’

Drijfveer

Wat begon als bedrijfseconomische afweging, ervaart Schuur als persoonlijke uitdaging. ‘Het onderwerp heeft mij inmiddels zo geraakt, dat ik een verantwoordelijkheid voel ermee aan de slag te gaan en dat wij als ABN AMRO de vastgoedmarkt in beweging kunnen krijgen. De vraag of men verduurzaamt uit bedrijfseconomische of ideële redenen is voor mij niet zo relevant. Als het maar gebeurt. Als we met ons team een halve megaton CO2 kunnen besparen, zou ik daar enorm trots op zijn. En als we dat gehaald hebben, dan gaan we nóg een megaton doen.’

‘Als je eenmaal bezig bent, kom je in een flow’, zegt Schuur. Verduurzamen gaat in stappen. ‘Als je de marathon gaat lopen, ga je ook niet op de eerste dag gelijk 42 kilometer rennen.’

Kantorenmarkt: Wat wil de toekomstige huurder?

De duurzame ambitie van ABN AMRO komt aan bod op het congres dat op 14 april 2016 door Platform Duurzame Huisvesting en Vastgoedjournaal wordt georganiseerd. Mark van Rijt, managing director facility management bij de bank, gaat in op de duurzame bedrijfsvoering voor een kantorennetwerk. Voor meer informatie, het volledige programma en om aan te melden: klik hier.