Ymere plaatst zonnepanelen bij huurders via ESCo

Ymere plaatst zonnepanelen bij huurders via ESCo

Ymere heeft een intentieovereenkomst getekend met haar dakpartners Klomp en Patina. Via een zogenaamde ESCo (Energy Service Company) gaan de partners de komende jaren minimaal 8.500 woningdaken voorzien van zonnepanelen.

Persbericht – Ymere staat voor goede en betaalbare woningen voor mensen met een bescheiden inkomen. Het verduurzamen van woningen levert hier een belangrijke bijdrage aan. Door de samenwerking met haar dakpartners kan de woningcorporatie haar huurders kosteloos zonnepanelen aanbieden. De huurder bespaart hierdoor op zijn energiekosten.

Webshop

Het voordeel van de samenwerking met de dakpartners is dat zij de daken van de woningen beheren en precies in beeld hebben waar de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Op basis van deze inventarisatie worden per wijk de zonnepanelen aan de huurders aangeboden. Via een speciaal opgerichte webshop maken huurders uiteindelijk zelf de keuze om gebruik te maken van dit aanbod. Via deze webshop kunnen huurders ook andere producten bestellen om wooncomfort te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie.

Ymere benadert de eerste huurders in het najaar van 2016. De komende maanden worden gebruikt om overeenstemming te bereiken met financiers en te komen tot een definitieve overeenkomst.

ESCo

Tegenstroom plaatste al bij ruim 1.000 huishoudens zonnepanelen op de daken van Ymere. Deze partij werkt alleen in de gemeente Haarlemmermeer. Via de ESCo is het mogelijk om met de dakpartners ook de huurders in de regio’s in Amsterdam, Haarlem, Almere en Weesp zonnepanelen aan te bieden. In de toekomst wil de woningcorporatie de ESCo uitbreiden met ledverlichting in de algemene ruimtes van woningcomplexen. Op deze manier kunnen huurders ook besparen op de servicekosten.

Naast een financieel voordeel voor de huurders dragen de zonnepanelen ook bij aan een beter milieu. Het opwekken van zonne-energie is schoon en zorgt voor een vermindering van CO²-uitstoot per woning. Tot slot levert het plaatsen van zonnepanelen Ymere ook een energielabelstap per woning op.

Meer leren over ESCo en energieprestatiecontracten?
De cursus Energieprestatiecontract en ESCo zoomt in op modellen voor het opstellen van het energieprestatiecontract: een inkoopvorm waarbij de total cost of ownership gekoppeld wordt aan de energieprestatie van het gebouw en de gebouwgebonden installaties.

Bron: Ymere