Dossier: energiemonitoring voor gebouwen

Dossier: energiemonitoring voor gebouwen

De energiekosten in een kantoorgebouw bedragen de helft van de servicekosten. Dat is minder dan 5% van de totale werkplekkosten. Toch kan in veel gebouwen met energiemonitoring een forse besparing gerealiseerd worden.

Gebouweigenaren moeten maar hopen dat de energierekening correct is, en dat het energieverbruik niet de spuigaten uitloopt. Met energiemonitoring wordt het mogelijk om onnodig verbruik op te sporen en mogelijkheden voor energiebesparing te definiëren.

De oplossingen voor het realiseren van energiemonitoring in huishoudens zijn talrijk. De app van de cv-ketel (Nefit Easy), slimme thermostaten als Tado, Nest en Toon en online software zoals Energiemanager Online helpen consumenten hun energieverbruik inzichtelijk te maken. In de meeste gevallen mede dankzij de slimme meter, al moet je die dan wel hebben.

Bij vastgoedbeheer ligt het iets minder eenvoudig. Kastjes die meters uitlezen en via wifi de data beschikbaar maken zijn voorhanden, maar vereisen geknutsel op locatie. Daarom is het veel handiger om gebruik te maken van de energiedata waarover ook de energieleverancier beschikt. Voor grootzakelijk verbruik kan dat via het meetbedrijf van de netbeheerder. Deze ‘gevalideerde’ data maakt factuurcontrole mogelijk en bovendien, maakt het actuele energieverbruik inzichtelijk.

Direct besparen

Door energiestromen in gebouwen te monitoren, wordt het mogelijk direct op de energiekosten te besparen. Onnodig energieverbruik komt onmiddellijk in beeld. Verkeerd ingeregelde systemen worden direct zichtbaar. Vergelijk tussen gebouwen wordt mogelijk en acties voor energiebesparing laten zich nauwgezet definiëren. Met het dossier Energiemonitoring van EnergieVastgoed zetten we de mogelijkheden van energiemonitoring op een rij.