Zonnedak voor zorgcentrum Coloriet

Zonnedak voor zorgcentrum Coloriet

Het geheel gerenoveerde woonzorgcentrum Laarhof van Coloriet is bekroond met het grootste zonnedak binnen de bebouwde kom van Lelystad.  Het zonnedak vormt het sluitstuk van een ingrijpende renovatie van het zorgcentrum tot een duurzaam en ‘state of the art’ woonzorgcentrum voor mensen met geheugenproblematiek.

Persbericht – Het dak is voorzien van 792 zonnepanelen, goed voor een jaaropbrengst van 200.000 kWh. De opbrengst is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 60 huishoudens.  Het zonnedak bestaat uit panelen van Canadian Solar, voorzien van SolarEdge micro omvormers. Hierdoor wordt monitoring van de prestatie van de installatie per paneel mogelijk. Bij de plaatsing van de panelen is rekening gehouden met de spiegeling van invallend zonlicht, vanwege het naburige Laarstaete dat uitzicht biedt op het platte dak. In plaats van een Oost-West opstelling, gunstig voor het aanwenden van opgewekte elektriciteit voor eigen gebruik, is gekozen voor een opstelling gericht op het zuiden.

Energieonderzoek

Coloriet is al geruime tijd actief met het verbeteren van de energie efficiëntie van de gebouwen en het zelf duurzaam opwekken van elektriciteit past daarin. Het verduurzamen van de gebouwen van Coloriet werd ingegeven door de Gemeente Lelystad, die enige jaren geleden energieonderzoek mogelijk maakte. Daaruit bleek dat het toepassen van zonnepanelen op de grote, platte daken een interessante mogelijkheid was. Enodes, specialist op het gebied van energiemanagement in de gebouwde omgeving, voerde het onderzoek uit en begeleide Coloriet bij de uitvoering van projecten voor energiebesparing. Bij de advisering rond het zonnedak heeft Enodes ook toekenning van de SDE+ subsidie geregeld.

Duurzaam gebouwbeheer

Duurzaam gebouwbeheer is voor Coloriet een logisch onderdeel van de bedrijfsvoering gericht op zorg en welzijn. ‘Innovatie rekenen we tot één van onze kernwaarden,’ zegt Aukje Reinders – van der Galiën, bestuurder van Coloriet. , ‘Het verbeteren van de energie efficiëntie van onze gebouwen en een bijdrage leveren aan duurzame energie opwekking hoort daarbij.’ Coloriet onderzoekt mogelijkheden om ook andere gebouwen in Lelystad en Dronten te voorzien van zonnepanelen.
Het zonnedak van Laarhof is deze week officieel in gebruik genomen. Dat werd gedaan door wethouder zorg en welzijn Janneke Sparreboom van de gemeente Lelystad, die de installatie in bedrijf stelde.

Bron: Coloriet