Studenten in DUWO-huizen besparen gemiddeld 25% op energie

Studenten in DUWO-huizen besparen gemiddeld 25% op energie

In drie studentensteden hebben negen DUWO-studentenhuizen gemiddeld 25% aan stroom en gas bespaard. Zij streden tegen elkaar in de wedstrijd Student Energy Race. Het winnende huis Oude Delft 81 in Delft bespaarde 39,5%, oftewel 122 euro per bewoner.

Persbericht – De energiebesparingswedstrijd tussen studentenhuizen werd het afgelopen half jaar voor de vierde keer gehouden. Dit keer deed voor het eerst ook Den Haag mee. Maar de overwinning viel niet in deze stad. Met een nipte overwinning won de Oude Delft 81 de Student Energy Race 2015-2016. Een Haags studentenhuis – Van Speijkstraat 73 – werd met een besparing van 39 procent een goede tweede. In een Leids pand, Jan van Goyenkade 5, viel bovendien een andere prijs in de wedstrijd: de winnaar van de Kleinste Voetafdruk (de CO2-uitstoot per jaar) met 864 kilogram CO2 per bewoner. Ter vergelijking: het pand met de hoogste CO2-uitstoot verbruikte 1804 kilogram CO2 per bewoner. Michiel Ensink, bij studentenhuisvester DUWO verantwoordelijk voor duurzaamheid, reikte de hoofdprijs uit aan de winnaar tijdens een eindfeest in Delft.

Invloed op energieverbruik

DUWO begon in 2012 met de Student Energy Race om studenten bewuster te maken van de kosten en milieueffecten van het gebruik van gas, elektra en water. Met de wedstrijden wil DUWO studenten laten zien dat ze zelf veel invloed kunnen uitoefenen op hun (kosten voor) energieverbruik. Al vanaf de eerste Student Energy Race blijkt dat studenten met kleine inspanningen grote besparingen kunnen realiseren. En dat is gunstig voor de portemonnee van de student. In geld uitgedrukt bespaarden de 108 studenten in de negen huizen tijdens de recente race 10.459 euro; dat is gemiddeld 97 euro per persoon.

DUWO studentenhuis

App

Voor de Student Energy Race voorziet DUWO de studentenhuizen van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters. Daardoor kunnen de bewoners op een website en via een app op de smartphone realtime hun eigen energiegedrag en dat van de deelnemende huizen zien. Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen de deelnemers een workshop en een pakket met energiebesparende artikelen, zoals spaarlampen, een calculator en stekkers met energiemeter. De competitie loopt telkens een half jaar. Elke maand is er een centraal energiethema. Per e-mail ontvangen de studentenhuizen doorlopend energietips. Maandelijks zijn prijzen te winnen en aan het eind is er een hoofdprijs.

DUWO

Studentenhuisvester DUWO zet zich graag in op het gebied van energiebesparing. Zo krijgen studentenwoningen in de Delftse TU-wijk zonnepanelen op de daken. Als bijdrage aan het Delft Solar Cityproject bieden studentenhuisvester DUWO en woningcorporatie WoonGoed 2-Duizend het dak van een groot bouwblok van de studentenflat aan de Rotterdamseweg aan voor de plaatsing van 279 zonnepanelen. De opgewekte stroom gaat overigens niet naar de bewoners van het studentencomplex, maar wordt afgenomen door energieleverancier Qurrent.

DUWO studentenhuis krijgt zonnepanelen

Bron: DUWO