Wet Energieprestatievergoeding goedgekeurd door Eerste Kamer

Wet Energieprestatievergoeding goedgekeurd door Eerste Kamer

Groot feest bij de leden van Stroomversnelling. Op 17 mei 2016 heeft Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de Energieprestatievergoeding aangenomen. De wet die de overgang naar Nul op de Meter een boost moet geven.

‘In 2013 hebben zes woningcorporaties en vier bouwbedrijven een deal gesloten om 111.000 woningen Nul op de Meter te maken. Een fantastisch initiatief dat door bijna alle politieke partijen wordt gesteund en ook door huurders met enthousiasme is omarmd. Iedereen wil het, maar het bleek toch de nodige tijd te kosten om wat iedereen wilde een stevige wettelijke basis te geven. Het resultaat van vandaag geeft aan dat Nul op de Meter, ook politiek, breed wordt gedragen. Daar zijn we erg blij mee en de leden van Stroomversnelling kunnen nu eindelijk op basis van deze wet verder werken aan opschaling van Nul op de Meter renovaties,’ laat Leen van Dijke, bestuursvoorzitter van Stroomversnelling, weten.

Nul op de Meter

De wet biedt corporaties het wettelijke kader om van huurders van gerenoveerde Nul op de Meter (NOM) woningen een energieprestatievergoeding (EPV) te vragen. Deze EPV komt in de plaats van de oorspronkelijke energierekening die zij voor de renovatie betaalden. De woonlasten van de huurders blijven daardoor bij normaal gebruik van de woning gelijk aan de woonlasten voor de renovatie (woonlastenneutraal). Het wooncomfort en de kwaliteit van de woningen gaan bij een Nul op de Meter renovatie fors omhoog.

Woonlastenwaarborg

Er gaat ook een woonlastenwaarborg voor huurders gelden. Hierop kunnen huurders een beroep doen als zij kunnen laten zien dat hun woonlasten door de EPV zijn gestegen, terwijl hun woongedrag ongewijzigd is gebleven. Dit wordt geregeld in een Algemene Maatregel van Bestuur na de inwerkingtreding van de wet.

Dezelfde dag heeft de Rijksoverheid de instelling van de regeling aangekondigd. De wet zal later dit jaar in werking treden. Dit is afhankelijk van de uitspraak over de Raad van State over de AMvB.

Beeld : Energiesprong-Stroomversnelling / Frans Hanswijk