Aeroparc Gilze en Rijen krijgt zonnedak

Aeroparc Gilze en Rijen krijgt zonnedak

Bedrijventerrein Aeroparc, in de Brabantse gemeente Gilze en Rijen, beschikt deze week over een zonnestroomsysteem bestaande uit ruim 3.600 zonnepanelen verdeeld over vijf verschillende gebouwen. Het systeem wordt geleverd door KiesZon.

Persbericht – Aeroparc is een multifunctioneel terrein dat met een diversiteit aan organisaties in de sectoren business, onderwijs en vrije tijd, fungeert als vliegwiel voor de economische en maatschappelijke bedrijvigheid in de regio. Met het zonnedak zal Aeroparc zo een 850.000 kWh aan zonnestroom op jaarbasis opwekken. Hiermee voorziet Aeroparc in de vraag van zijn huurders en komt het bedrijventerrein tot een meer duurzame wijze van exploitatie van de gebouwen.

Diverse partijen

Bij de realisatie van dit project, dat verdeeld is over vijf gebouwen, zijn diverse partijen betrokken geweest. Zo heeft Stichting MOED ervoor gezorgd dat het project is geïnitieerd en heeft Energy Services geadviseerd tijdens de contractonderhandelingen. ‘Door een duurzame energievoorziening met zonnepanelen is de aantrekkelijkheid van de locatie voor (potentiële) gebruikers vergroot’ vertelt Guido Schmitt, directeur van Aeroparc. ‘Daarbij lopen wij door het Operational Lease concept geen exploitatierisico’s, verduurzamen we ons vastgoed en gaan we niet meer betalen voor energie’, besluit Schmitt. Of de stroom die de huurders ontvangen direct geleverd wordt door de zonnepanelen, of via het elektriciteitsnetwerk komt, is afhankelijk van het type contract die de huurders aangaan.

Stichting MOED verzorgde de SDE-subsidies en plaatste via een aanbesteding de vraag voor het zonnestroomproject in de markt. KiesZon werd door Aeroparc uitgekozen als ontwikkelaar en financier voor het gehele project. Na de realisatie zorgt KiesZon ook voor de exploitatie en het onderhoud. Frank Heijckmann, directeur van KiesZon spreekt over een mooi en uitdagend project: ‘Zonnepanelen plaatsen op vijf verschillende daktypen en aansluitpunten op één locatie was interessant om te realiseren. Wij zijn trots dat we dit voor Aeroparc hebben mogen doen. Samen met Greenchoice en Triodos investeren wij in de zonnepanelen, realiseren we het totale project en gaan we het de komende zes jaar exploiteren. Op deze manier loopt Aeroparc geen enkel risico. Zo werken wij aan de toekomst, een duurzame energievoorziening voor Nederland’.

Bron: KiesZon