Syntrus Achmea renoveert eengezinswoningen van energielabel E naar A

Syntrus Achmea renoveert eengezinswoningen van energielabel E naar A

Na jarenlange klachten heeft eigenaar Syntrus Achmea besloten 82 eengezinswoningen in Badhoevedorp grondig te renoveren, van energielabel E naar A. En dat zonder huurverhoging. Een unicum in de commerciële huursector.

‘Beste bewoners, het gaat nu echt gebeuren, onze woningen worden eindelijk gerenoveerd, na vele jaren van vocht, tocht en vieze geurtjes.’ Deze positieve mededeling kregen de bewoners van de 84 eengezinswoningen in de Windestraat, Vlierstraat, Egelantiersstraat en Meidoornweg, kortweg WVEM,  in Badhoevedorp.

Energielabel E

In december 2012 bezocht de Energiebus van de Woonbond de WVEM-woningen. De Woonbondenergieconsulent constateerde dat de huizen, die slecht geïsoleerd waren, in slechte staat verkeerden. Zo kampten veel woningen met tocht, vocht en schimmel en hadden de meeste ramen van de slaapkamers nog enkel glas. Een slecht energielabel E was het gevolg.

Na een aantal gesprekken met Syntrus Achmea en beheerder PHK kreeg bewonerscommissie WVEM medio april eindelijk, na een aantal jaar, te horen dat de eigenaar heeft besloten de woningen na de bouwvak grondig te laten renoveren door de Hemink Groep uit Borne. Het gaat om een grote opknapbeurt, waarna het energielabel van E naar A gaat. Nog een positief punt is dat de huren na de renovatie niet omhoog gaan. Er komen nieuwe, goed geïsoleerde daken die worden voorzien van zonnepanelen. De spouwmuren en de kruipruimtes worden geïsoleerd. De ramen, erkers, voordeuren en keukendeuren worden vervangen, zodat ze voldoen aan het politiekeurmerk. Oude cv-ketels worden vervangen en de woningen worden voorzien van een CO2-gestuurde ventilatie-unit.

Al met al is de bewonerscommissie tevreden. Voorzitter Ben Hovemann: ‘Het mooie resultaat is mede te danken aan Woonbondconsulent Saskia Lieon die ons regelmatig heeft bijgestaan in de gesprekken met Syntrus Achmea, en ook niet te vergeten de politie die een rapport heeft gemaakt over de inbraakveiligheid Op onze laatste ledenvergadering bleek dat alle bewoners uitkijken naar de renovatie, die na de bouwvak van start gaat.’

Auteur: Webredactie Woonbond

Bron: Woonbond