Wooncomplex Oosterhout krijgt internationaal Passiefhuis-certificaat

Wooncomplex Oosterhout krijgt internationaal Passiefhuis-certificaat

Drie vrijstaande woningen in het meergeneratiewooncomplex GWLO in Oosterhout bij Nijmegen zijn begin juni vanwege bijzondere bouwkwaliteit gecertificeerd volgens de internationale passiefhuis-standaard.

Persbericht – Het monumentale Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout (GWLO) in Nijmegen Noord bestaat uit vier gebouwen op de hoeken van een carré op een unieke locatie. Van de zes woningen die in opdracht van drie bevriende gezinnen worden gebouwd, zijn er 3 gereed en bewoond en recent gecertificeerd.
De woningen vormen een bijna energieneutraal mini-wijkje. Ramen met triple glas, 40 cm dikke isolatie rondom, balansventilatie en automatische buitenzonwering zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat. Voor verwarming en warm water zorgt een collectieve houtsnipperkachel. Met houtafval van eigen terrein zijn de kosten voor verwarming en warmwater per woning slechts 8 euro per maand. Dit bijzondere CPO project steekt met kop en schouders boven de Nederlandse bouwtraditie en regelgeving uit. Twee woningen zijn nog te koop, de bouw start binnenkort.

Comfortabel binnenklimaat

De opdrachtgevers wisten wat ze wilden: duurzame, gezonde en behaaglijke woningen, het hele jaar rond. En voor een budget volgens taxatiewaarde, dus zonder extra kosten voor duurzame maatregelen.Door toepassing van duurzame bouwmaterialen, verwarming met een centrale houtsnipperkachel, zonnecollectoren en 66 zonnepanelen, heeft dit bijna energieneutraal mini-wijkje nauwelijks energiekosten. Maar wel met een zeer comfortabel en gezond binnenklimaat.  Het complex behaalt ruimschoots het hoogste energielabel (A+). De toegepaste passiefhuis-technologie op basis van een nauwkeurige energiebalansberekening met de nZEB-tool heeft voor een energetische optimalisatie gezorgd van alle bouwdelen en de installaties.

De sleutel om de bouw van GWLO kostenefficiënt uit te voeren was vanaf de ontwerpfase LEAN samenwerken als integraal bouwteam. Uit de monitoring blijkt de berekende energieprestatie daadwerkelijk te zijn gerealiseerd.

Voor het project schakelden de opdrachtgevers Clarence Rose in, die als passiefhuis-expert en geaccrediteerde gebouwcertificeerder van Azimut Bouwbureau al jaren bijdraagt aan de groei van energieneutraal bouwen. De opdrachtgevers zijn enthousiast over hun nieuwe woning: ‘Wij hebben een geweldige comfortverbetering meegemaakt toen wij vroeger in ons oude huis dubbel glas kregen. Nu wij hier wonen is het comfort net zo’n grote stap vooruit gegaan. Temperatuur is gewoon geen issue meer. Het huis is ‘s zomers en ’s winters aangenaam.’

Passiefhuis

De internationale gebouwstandaard voor bijna energieneutrale gebouwen en passiefhuizen is voor bijna alle klimaatzones wereldwijd uitgewerkt door het Passive House Institute en inmiddels ook gespecificeerd voor energiezuinige renovaties en energetische renovaties van monumenten met binnenisolatie.