Hermitage Amsterdam levert warmte aan Hortus Botanicus

Hermitage Amsterdam levert warmte aan Hortus Botanicus

Vanaf het najaar delen de Hermitage en de Hortus Botanicus dezelfde warmte-koudeopslaginstallatie. Via 425 meter lange buizen gaat het warmte-overschot van het museum linea recta naar de plantenkassen. Gekoeld water van de Hortus loopt via hetzelfde buizenstelsel naar de Hermitage voor het koelen van kunst.

Met het project ‘Tussen Kunst en Kas’ worden het 17e-eeuwse pand van de Hermitage en de monumentale Palmenkas van de Hortus Botanicus duurzaam met elkaar verbonden. De basis van dit unieke project werd al in 2009 gelegd. Bij de transformatie van verzorgingshuis Amstelhof tot het museum Hermitage Amsterdam (een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg) legde Kuijpers Installaties een WKO-installatie aan om de expositiezalen te verwarmen en te koelen.

Extreme klimaatverschillen

Eenmaal in gebruik bleek het museum meer koeling nodig te hebben dan verwarming. Wat te doen met het warmte-overschot? Samen met Kuijpers zocht het museum naar een oplossing en die bleek op ruim 400 meter afstand voorhanden te zijn: de kassen met (sub)tropische planten van de Hortus, waar net werd nagedacht over de vervanging van de verwarmingsinstallaties.

De WKO-installatie van de Hermitage wordt nu via buizen verbonden met de Hortus. Een complexe operatie door de relatief forse afstand tussen de twee instellingen. Ook de regeltechniek achter de energiebron is er eentje van de buitencategorie, want de klimaatspecificaties lopen ver uiteen. De subtropische omstandigheden in de Plantenkas van de Hortus en het aanzienlijk koelere klimaat voor de kunst in de Hermitage, worden nu beide geregeld door één duurzame energiebron.

Duurzaam Erfgoedprijs 2016

De WKO-installatie levert de Hermitage en de Hortus een fikse besparing op in gas- en elektriciteitsverbruik en ook de CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk. Duurzaamheid troef dus. Het heeft het museum en de botanische tuin begin dit jaar al de Duurzaam Erfgoedprijs 2016 opgeleverd van de provincie Noord-Holland. Deze prijs is bedoeld voor het meest duurzame concept dat bijdraagt aan een bestendige toekomst voor monumenten. Ook de overheid is lovend over het project. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ‘Tussen Kunst en Kas’ aangemerkt als voorbeeldproject voor de verduurzaming van rijksmonumenten.

Besparen zonder bouwkundige ingrepen

Deze manier van verduurzamen heeft nóg een waardevol kenmerk: in tegenstelling tot veel andere energiebesparende maatregelen aan rijksmonumenten zijn voor deze gebouwen geen grote bouwkundige ingrepen nodig om een hoog niveau van energiebesparing te bereiken. Daardoor kon de bouwstructuur van het 17e-eeuwse pand van de Hermitage intact blijven.

Kijk voor meer informatie over dit unieke duurzame project op www.tussenkunstenkas.nl

Kuijpers Installaties treft u op het Bodemenergie Paviljoen op Vakbeurs Energie, op 4, 5, 6 oktober 2016 in de Brabantahallen in Den Bosch.

Bron: Vakbeurs Energie