Eerste Nul-op-de-Meterproject gestapelde bouw in Tilburg

Eerste Nul-op-de-Meterproject gestapelde bouw in Tilburg

In  juli werd Zuringhof in Tilburg feestelijk geopend. Het gebouw viert twee primeurs: het is het eerste gestapelde gebouw volgens het nul-op-de-meter (NoM) principe in Brabant én het eerste project waar Sto-Ecoshapes zijn toegepast.

Ruim vier jaar geleden is de Tilburgse bouwketen GreenCore opgericht, bestaande uit de aannemers Remmers Bouwbedrijf en Alphons Coolen Bouw, installatietechnisch adviseur SunBurst en De Vierde Toren (samenwerkingsverband van architectenbureaus). Samen met opdrachtgever TBV Wonen startte GreenCore in 2014 een pilot die aansluit bij het landelijke project nul-op-de-meter. Vier woningen werden energieneutraal gemaakt door ze te voorzien van een warmtepomp, pv-panelen, een luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning, kunststof raamkozijnen met drievoudig glas én een hoogwaardig gevelisolatiesysteem dat met een maximale dikte van 30 cm aan de buitenzijde van de gevel is aangebracht.

Groene blikvanger

Tot een paar maanden geleden was appartementencomplex Zuringhof een typisch gebouw van zijn generatie, zowel energetisch als qua uiterlijk. Nu is Zuringhof zowel letterlijk als figuurlijk een groene blikvanger in de wijk. Door het complex aan de buitenzijde te isoleren werd het mogelijk om het gebouw een heel andere uitstraling te geven. Ook omdat het geen prefab NoM-project was en architect Arno Kolen niet gehinderd werd door modulematen. Dat stelde hem in staat om iets unieks te creëren. ‘Als een gebouw zo drastisch verandert mag dat ook aan de buitenkant zichtbaar zijn’, vertelt hij. ‘Daarnaast wilden we niet alleen Zuringhof van een nieuwe uitstraling voorzien, maar – nóg belangrijker – de hele wijk een nieuwe impuls te geven.’

Gestapelde bouw

 

Kolen legt uit dat eenzijdige jaren 70 wijken ankerpunten nodig hebben voor de oriëntatie. Maar ook dat bewoners zo extra waardering krijgen voor hun omgeving. ‘We wilden een statement maken door een andere, herkenbare én mooie woonomgeving te realiseren. In eerste instantie keken we naar stucwerk, maar de keuze viel uiteindelijk op Sto-Ecoshapes omdat we daarmee een hele nieuwe huid konden creëren.’ De architect legt uit dat de groene kleur refereert aan het kruid zuring, waaraan het gebouw zijn naam ontleent. ‘Daarnaast boden de prefab stucvormen de mogelijkheid om de gevel driedimensionaal te omkleden. Door het kleurgebruik én de combinatie van een specifiek patroon, ronde vormen en diepe neggen krijgt de gevel meer uitstraling en het complex een ‘aaibaar’ karakter.’

Sto-Ecoshapes

Sto-Ecoshapes is geen plaatmateriaal, geen tegel en geen steen. Het zijn prefab stucvormen op basis van minerale componenten. Een architect kan tijdens de productie bij Sto zelf aan de knoppen draaien en een basiskleur, vorm en formaat kiezen. Het product wordt volledig eigen, doordat hij zelf de oppervlaktestructuur en toevoegingstechniek kiest. Zijn design levert een gepersonaliseerde gevelafwerking op, in kleur, structuur en formaat. Sto-Ecoshapes is ook in kleine oplages te produceren en blijft in dezelfde uitvoering onbeperkt beschikbaar.
Als marktleider en specialist op het gebied van gevelisolatie systemen, streeft Sto Isoned naar een mooiere en energiezuinige gebouwde omgeving. Door hoogwaardige isolatie te combineren met een breed scala aan design opties, worden esthetiek en energiebesparing één. Sto Isoned is een dochteronderneming van de Duitse multinational Sto SE & Co. KGaA en in Nederland verantwoordelijk voor de levering van Sto-producten.

Bron: Sto Isoned