PostNL ontvangt als eerste logistieke bedrijf BREEAM-NL In-Use

PostNL ontvangt als eerste logistieke bedrijf BREEAM-NL In-Use

PostNL heeft als eerste logistieke bedrijf in Nederland succesvol de duurzame prestaties van twee van zijn gebouwen laten certificeren met duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL In-Use. Hiermee loopt PostNL voorop in de sector.

Het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL In-Use wordt al langer gebruikt voor bestaande gebouwen. Het keurmerk kijkt naar duurzaamheid in brede zin, zoals energie- en watergebruik, maar ook naar het beheer van het gebouw en hoe duurzaam het gebruikt wordt door de medewerkers. Bestaande logistieke gebouwen konden nog niet worden beoordeeld met BREEAM-NL In-Use. Voor dit type gebouwen moest het keurmerk eerst geschikt gemaakt worden. Dutch Green Building Council (DGBC), de beheerder en ontwikkelaar van het keurmerk, liet PostNL samen met enkele andere logistieke organisaties hiervoor een pilot doorlopen. Het keurmerk komt naar verwachting dit najaar voor de hele logistieke sector beschikbaar. Annemarie van Doorn, directeur van DGBC: ‘Het is mede doordat PostNL erom vroeg dat er nu een keurmerk komt voor dit type gebouwen.’

PostNL-gebouwen

PostNL zocht een partij die onafhankelijk de duurzaamheid van zijn logistieke panden kon meten. Albert Rodenboog, directeur Productie en verantwoordelijk voor duurzaamheid bij PostNL: ‘Deze panden zijn belangrijk voor ons bedrijf. We willen dat ze voldoen aan strenge duurzaamheidseisen op het gebied van gebruik en onderhoud. Door het keurmerk van DGBC weten we nu hoe duurzaam ze zijn en ook hoe we dat het beste kunnen verbeteren. Ik ben trots op onze bijdrage daaraan.’ Om zijn gebouwen nog duurzamer te maken, plaatst PostNL zonnepanelen op de daken van de pakkettensorteercentra en kiest bij de vervanging van installaties het meest duurzame alternatief.

Het BREEAM-NL In-Use certificaat is een instrument waarmee de duurzaamheidsprestatie van een bestaand gebouw wordt gemonitord. Na afgifte van het keurmerk wordt jaarlijks de score op duurzaamheid opnieuw bepaald. Een certificaat is drie jaar geldig en kan tot twee keer toe worden verlengd. Daarna zal de procedure voor certificering opnieuw doorlopen moeten worden. De score loopt op van ‘Pass’ via ‘Very Good’ tot ‘Outstanding’. Een certificaat wordt afgegeven voor het gebouw (Asset), het beheer en het gebruik of een combinatie daarvan.