Startup QwikSense krijgt investering van Stichting DOEN voor gezondere gebouwen

Startup QwikSense krijgt investering van Stichting DOEN voor gezondere gebouwen

QwikSense heeft een slim algoritme ontwikkeld voor leefklimaat en energieverbruik van gebouwen dat gebouwen en werkplekken gezonder een productiever maakt.  De Nederlandse startup heeft onder andere Stichting DOEN binnengehaald als investeerder.

Met Stichting DOEN en de andere strategische investeerders aan boord, zoals Draaijer+Partners, M+P ingenieurs, Topspin Investments en Siteworkers, gaat QwikSense inzetten op versneld groeien. Het doel is om de missie te realiseren: het gezonder en productiever maken van gebouwen en werkplekken.
‘Wij streven naar het realiseren van energieke gebouwen met energieke mensen. Een optimaal binnenklimaat ligt hieraan ten grondslag,’ zegt Rino Stevens, co-founder en COO van QwikSense. ‘Hoe energieker de gebouwen, des te energieker de mensen. Duurzaamheid bij gebouwen gaat verder dan energie-efficiëntie, het gaat ook over mensen. Door het verzamelen, analyseren en actiegericht beschikbaar maken van data met betrekking tot het leefklimaat en bezetting van gebouwen stellen wij onze klanten in staat gezondere en productievere werk- en leefomgevingen te creëren.’

Totaaloplossing

Sensoren van QwikSense monitoren het binnenklimaat op werkplekniveau tot in het kleinste detail. Denk aan CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, bezetting, et cetera. Data-analyse vindt vervolgens plaats via de QwikSense applicatie of kan worden geïntegreerd in bestaande API-applicaties. Door samen te werken met de strategische partners kan een totaaloplossing worden aangeboden. Hierdoor zijn de interne verantwoordelijken vervolgens in staat om het binnenklimaat aan te passen om zo de tevredenheid en productiviteit van werknemers te verhogen.

Met name in het verhogen van de productiviteit schuilt een aanzienlijk besparingspotentieel. Momenteel analyseert QwikSense enkele duizenden werkplekken bij onder andere Rabobank, Ahold, Nuon, Essent en de Gemeente Utrecht met een maandelijkse double-digit growth. Er is een potentiële productiviteitswinst van 5 tot 10 procent per werkplek per maand mogelijk, wat neerkomt op een besparing van ca. 300 euro per werkplek per maand.

Vooralsnog richt QwikSense zich op het gezonder en productiever maken van werkplekken, maar ook vanuit scholen en zorginstellingen is er interesse naar inzicht en optimalisatie van het binnenklimaat. In samenwerking met de Nieuwe Draai, een initiatief van Draaijer+Partners, zijn de eerste pilots met diverse scholengemeenschappen recent van start gegaan.