Vakbeurs Energie – Zorgorganisatie HVO-Querido beloond voor duurzame inzet

Vakbeurs Energie – Zorgorganisatie HVO-Querido beloond voor duurzame inzet

Zorgorganisatie HVO-Querido investeerde in slimme meters en ontving mede dankzij deze maatregel een zilveren milieucertificaat voor 17 zorginstellingen voor opvang, woonbegeleiding en dagbesteding in Amsterdam.

HVO-Querido wil als zorginstelling voorop lopen in duurzaamheid. Projectmanager duurzaamheid Paul Toes: ‘Nu kunnen we actie ondernemen als er op een van onze locaties te veel gas of stroom wordt verbruikt.’ Eerder al ontving de zorgorganisatie voor opvang, woonbegeleiding en dagbestedingsactiviteiten in heel Amsterdam al bronzen milieucertificaten. Milieuplatform Zorgsector (MPZ) kent de certificaten toe na toetsing van locaties op tientallen milieuaspecten. Daarbij spelen niet alleen technische eisen een rol, maar ook het gebruik en het management daarvan.

Volgens projectmanager duurzaamheid Paul Toes van HVO-Querido ligt de sleutel voor het succes bij het aanstellen van zogeheten aandachtsfunctionarissen op de 20 grootste locaties. Organisaties maken gewone medewerkers van de locatie verantwoordelijk voor de uitvoering, zodat er draagvlak is voor duurzaamheid tot in de huiskamer.

Jonge mensen

Paul Toes: ‘Bij ons werken relatief jonge mensen uit Amsterdam, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Zij moeten ook wel iets hebben met duurzaamheid, want het komt boven op hun normale werk. Deze contactpersonen komen ieder kwartaal samen om tips en trucs uit te wisselen. Stefan Valk van adviesbureau RoyalHaskoning/DHV begeleidt ze daarin. Niet alleen komen ze regelmatig samen, maar als het nodig is kunnen ze hem dagelijks bereiken voor vragen en tips.’

VakbeursEnergie

Slimme meters

Een van de maatregelen die HVO-Querido het afgelopen jaar nam, is het plaatsen van slimme meters. ‘Hoewel in de komende jaren heel Nederland fasegewijs slimme meters krijgt, investeerden we flink om ze eerder te krijgen. Daardoor hebben we goed inzicht in het energieverbruik van al onze locaties, zodat we actie kunnen ondernemen als er ergens te veel gas of stroom wordt verbruikt’, zegt Toes.

Green Deal

Om deze duurzame stappen kracht bij te zetten ondertekende HVO-Querido – samen met 54 andere partijen – vorig jaar de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg‘. RVO.nl ondersteunt Het Green Deal-beleid.

Tijdens de Energievakbeurs zijn adviseurs van RVO.nl te vinden op locatie 4.A010. Bezoekers kunnen voorafgaand aan de beurs online een afspraak maken. Adviseur Klaas de Vries is het aanspreekpunt bij vragen over slimme meters. Daarnaast verzorgt RVO.nl een aantal lezingen en workshops.

Registreer hier direct voor uw bezoek aan de beurs.

VakbeursEnergie-slider