Vakbeurs Energie – Kaaspakhuis krijgt koelinstallatie van Lek/Habo

Vakbeurs Energie – Kaaspakhuis krijgt koelinstallatie van Lek/Habo

Installatiebedrijf Lek/Habo werkt aan een grootschalige klimaat- en koelinstallatie voor de nieuwe opslag van Bouter Kaas, een grote kaashandel bij Schoonhoven. Klimatisering van de ruimte voor 4.000 ton kaas gebeurt met behulp van een NH3-koelinstallatie.

Familiebedrijf Bouter Kaas uit Groot-Ammers heeft installatiebedrijf Lek/Habo na de aankoop van de nieuwe opslagruimte direct betrokken bij het ontwerp van de technische installatie. Anders dan in de bestaande kaaspakhuizen gaat Bouter in de uitbreiding straks zowel warm als koud rijpen. Nieuw is ook het gebruik van het condenswater afkomstig van de luchtbehandelingkasten. Dit water wordt vaak afgevoerd via het riool, maar bij Bouter wordt het straks hergebruikt voor reiniging van de kaasverwerkingsmachines.

Koelinstallatie met ammoniak

Het condenswater wordt voor gebruik eerst verwarmd door warmte afkomstig van de NH3-koelinstallatie. Deze centrale NH3-koelinstallatie is een bewuste keuze van Bouter Kaas voor het gebruik van een natuurlijk koudemiddel dat minder belastend is voor het milieu. Daarnaast verbruikt deze koelinstallatie minder elektriciteit dan bij toepassing van conventionele koelmiddelen. Dankzij de fiscale voordelen binnen de EIA-regeling heeft Lek/Habo de terugverdientijd voor specifiek de NH3 weten terug te brengen naar circa 5 jaar.VakbeursEnergie

Naast de NH3-koelinstallatie van 580 kW levert, bouwt en installeert Lek/Habo straks zes luchtbehandelingkasten totaal 300.000 m3/h met kanaalwerk, drukdoosplafond, verwarmingsketels, schakel- en besturingskasten, koud- en warmwaterleidingen, elektrische en regeltechnische bekabeling en alle appendages. De installatie wordt door Lek/Habo lucht-, water-, koelzijdig en elektrisch turnkey geïnstalleerd bij Bouter Kaas.

 

Specialistische kennis

De combinatie van specifieke koeltechnische en installatietechnische kennis is uniek en stelt Lek/Habo in staat om technisch complexe vraagstukken te overzien en er de juiste oplossing voor te bedenken. Continue meedenken met de klant en expertise gebruiken om het ontwerp van de klimaat en koelinstallatie goed af te stemmen op de behoefte en wensen van de klant is daarbij altijd het uitgangspunt van Lek/Habo.

U kunt Lek/Habo ontmoeten tijdens Vakbeurs Energie, op standnummer: 05.D017

Registreer hier direct voor uw bezoek aan de beurs.

VakbeursEnergie-slider