Eerste Nul op Meter-woningen Vijverberg Noord in Bergen op Zoom

Eerste Nul op Meter-woningen Vijverberg Noord in Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom ontvingen onlangs 20 bewoners de sleutel van hun energie neutrale woning. Een bijzondere gebeurtenis, want deze woningen zijn de eerste nieuwbouwwoningen die voldoen aan de regelgeving Energie-prestatievergoeding (EPV).

Persbericht – Het project op de Vijverberg omvat in totaal 139 woningen en appartementen. In juli eerder werden er ook al 9 woningen opgeleverd. De woningen in dit project wekken hun eigen elektriciteit op. Dit gebeurt met zonnepanelen op het dak. De opgewekte elektriciteit wordt niet alleen gebruikt voor het verwarmen en koelen van de woningen en het leveren van warm water, maar ook voor al het huishoudelijk elektraverbruik zoals verlichting, keuken- en andere apparatuur.

Energiebesparende maatregelen

Naast het opwekken van de eigen energie zijn in de woningen ook een aantal energiebesparende maatregelen toegepast, waardoor het verbruik aanzienlijk lager is. Denk hierbij onder andere aan extra woningisolatie en een warmtepomp met gesloten bodembron. Om optimaal gebruik te maken van dit concept, wordt geadviseerd apparatuur met energielabel A+++ te gebruiken.

Vijverberg NOM Bergen op Zoom

Wanneer er geen elektraverbruik is in de woning, of wanneer het verbruik minder is dan de opgewekte energie, wordt de ‘overige’ opgewekte energie terug geleverd aan het elektriciteitsnet en wordt op die manier de ‘nul’ op de meter, gerealiseerd. Eteck is door de ontwikkelaar Lithos Bouw en woningcorporatie Stadlander, uitgekozen om deze zogenaamde ‘Nul op Meter-woningen’ mede te realiseren.

 

Primeur

Bergen op Zoom heeft met de NOM-woningen Nederlandse primeur: het is het eerst nieuwbouw-woningproject dat voldoet aan een de regelgeving voor de Energieprestatievergoeding. Door toepassing van de reeks energiebesparende maatregelen is het netto-energiegebruik van de all-electricwoningen uitgekomen op nul. Het resultaat is dat Stadlander per woning een Energieprestatievergoeding (EPV) mag overeenkomen met de huurder. Deze EPV is een vast maandbedrag dat dient om de extra investeringen in de woningen te bekostigen. Daar staat voor de bewoner tegenover dat hij waarschijnlijk geld terugkrijgt op zijn energiejaarrekening,van gratis passieve koeling geniet, en zijn aan het netwerk teruggeleverde energie wordt gesaldeerd door het energiebedrijf.

Bron: Eteck