Ymere bouwt ZEN-woningen in Almere

Ymere bouwt ZEN-woningen in Almere

Er komt geen brievenbus in de voordeur en zelfs de warmte uit het douchewater wordt hergebruikt. Projectontwikkelaar Paul van Moorsel is enthousiast over ‘zijn’ project, de twaalf ZEN-woningen (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw ) die Ymere in Nobelhorst bouwt.

Persbericht – ‘Duurzaam denken en doen. Dat is echt de kern van dit project. De twaalf sociale huurwoningen die Ymere hier realiseert wekken alle elektriciteit die ze verbruiken zelf op. Dit betekent dat onze huurders hier zometeen wonen kunnen zonder energierekening. In een huis dat door extra isolatie en verschillende slimme oplossingen nergens tocht en geen temperatuurschommelingen kent. Heel comfortabel!’, zegt Paul van Moorsel.

Primeur voor Ymere

De bouw van de twaalf sociale ZEN huurwoningen is een primeur voor Ymere. ‘Vrijwel de hele zuidkant van het dak bestaat uit zonnepanelen, 18 in totaal, voor het opwekken van de benodigde elektriciteit. Twee zonnecollectoren zorgen voor de warmwatervoorziening. En de brievenbus wordt apart aan de gevel vastgemaakt om geen warmte te verliezen door het gat in de voordeur’, aldus Van Moorsel.  Maar los van alle technische aspecten die deze woningen zo bijzonder maken, valt of staat het echte duurzame wonen natuurlijk met het gedrag van de bewoners. ‘Daarom bieden wij de huurders van deze woningen een speciale app aan die hen real time vertelt hoeveel energie ze verbruiken. Zo kunnen ze ook snel zien of ze inderdaad op een energierekening van 0 euro –of zelfs lager- uitkomen.’

De wijze waarop mensen samenleven heeft grote invloed op het woongenot. In Almere Hout ontstaat – buurtschap voor buurtschap – een hele nieuwe wijk Nobelhorst. Bijzonder is dat Nobelhorst voor een groot deel ontstaat door eigen inbreng van bewoners en ondernemers. Van zelfbouwkavels en het opzetten van ondernemingen tot het meebeslissen over de inrichting en het beheer van delen van de wijk: de bewoners nemen een grote verantwoordelijkheid voor hun woning en woonomgeving. Op deze wijze geven zij actief invulling aan een dynamische en solidaire metropoolregio: verbondenheid en betrokkenheid zijn hierin de sleutelwoorden. Woningcorporatie Ymere en de gemeente Almere zijn weliswaar mede-regisseurs van deze gebiedsontwikkeling, maar de wijk wordt vooral door de mensen zelf gemaakt.

De twaalf sociale ZEN woningen die Ymere in Nobelhorst bouwt, worden in de eerste helft van 2017 opgeleverd.

Bron: Ymere