Cursus: Besparen met zinvol toepassen van LED

Cursus: Besparen met zinvol toepassen van LED

Is LED wel zaligmakend? Hoe werkt LED-verlichting en wanneer kan LED het beste toegepast worden? Hoe zit het met het energieverbruik, de investeringskosten en de terugverdientijd? De cursus Toepassen van LED-verlichting in gebouwen van EnergieOpleidingen behandelt alle ins en outs van het zinvol toepassen van LED-verlichting.

In één middag worden alle aspecten van LED-verlichting behandeld die nodig zijn om een eigen businesscase te bouwen. Deelnemers kunnen na de cursus in hun eigen praktijk direct aan de slag. Het programma bestaat uit vier onderdelen:

1. Hoe werkt LED-verlichting?
Techniek van de LED, toepassing als lichtbron, de opbouw van armaturen, gebruik van de driver en systemen voor aanwezigheidsdetectie, het dimmen en de kleurinstelling.

2. Waar is LED-verlichting toepasbaar?
Begrippen als lux en lumen, kleurtemperatuur, gebruiks- en Arbo-richtlijnen, toepassen van LED bij vervanging, renovatie en nieuwbouw.

3. Rekenen aan energiebesparing
Het elektriciteitsverbruik en de energiekosten vergeleken tussen LED-verlichting en conventioneel, kosten voor onderhoud en vervanging.

4. Een eigen businesscase
Het opstellen van een plan voor toepassen van LED-verlichting in bestaande bouw bij renovatie, met investeringsbegroting, jaarlijkse kosten, subsidiemogelijkheden en terugverdientijden.

Docent

De cursus wordt op verschillende data en locaties gegeven door Wouter Plomp. In 2009 is hij gestart met het verlichtingsbedrijf Lumeco, specialist in het energiezuinig maken van bestaande verlichting. Samen met fabrikant Osram heeft Wouter Plomp ervoor gezorgd dat begin 2015 de LED TL PRO met een levensduur van 100.000 uur werd gelanceerd. Inmiddels is de LED TL PRO in Nederland voor meerdere prijzen genomineerd.

Ga naar EnergieOpleidingen voor meer informatie en het inschrijfformulier!

toepassen van ledverlichting