Greenhouse Antwerp heeft gevel met 50.000 levende planten

Greenhouse Antwerp heeft gevel met 50.000 levende planten

In Antwerpen is deze week het innoverende kantoorgebouw Greenhouse Antwerp van Intervest geopend. De voorgevel van het gerenoveerde gebouw is voorzien van een levende plantenmuur en is een primeur voor de stad Antwerpen. CONIX RDBM Architects heeft de gevelrenovatie van het kantoorgebouw voor haar rekening genomen.

Duurzaamheid in architectuur is één van de aspecten die CONIX RDBM Architects verdedigt: ‘Als architectenkantoor streven we ernaar om in al onze gebouwen minder energie en materiaal te verbruiken. De gebouwde omgeving is een van de belangrijke sectoren voor duurzame doelstellingen zoals CO2-reductie. We zijn er ons van bewust dat de manier van bouwen, beheren, renoveren en onderhouden van gebouwen van grote invloed is op deze doelstellingen. Het vergroenen van daken en gevels is een huidige trend en draagt bij tot duurzaam bouwen. Zo zijn er aanzienlijke voordelen in het aanbrengen van ‘verticale’ vegetatie.’

Groene gevel

Door de modernisering van de gevel en de ingang kreeg het gebouw een eigentijds en open karakter. De begane grond is met de eerste verdieping verbonden door het optrekken van een nieuwe vliesgevel van twee bouwlagen hoog. Het kantoorgebouw dateert uit 1988 en de gesloten delen van de voorgevel bestonden uit natuursteen en aluminium. Deze is vervangen door een ‘groene gevel’.  Greenhouse Antwerp is afgestemd op het huidige nieuwe werken. Zo bieden de eerste twee verdiepingen met RE:flex ruimte voor start-ups en co-working met een ruim aanbod aan flexibele vergaderruimtes.

De groene gevel helpt de luchtverontreinigende stoffen zoals fijnstof deeltjes en koolstofdioxide te verminderen. Daarnaast vermindert de vegetatie de windsnelheid langs gevels. Resultaten toonden ook aan dat verticaal groen een positief effect heeft op de isolerende eigenschappen van gebouwen. Naast de isolerende eigenschappen leidt de combinatie van substraat, planten en de ingebedde lucht in het groene gevelsysteem tot een goede geluidsisolatie. Het substraat blokkeert lagere geluidsgolven, terwijl planten hogere frequenties tegenhouden. Een groene gevel geeft ook meer rust in het kantoor en creëert een prettigere omgeving om op uit te kijken vanuit een ander gebouw of vanaf de begane grond. Het verhoogt hiermee de kwaliteit van leven van bewoners en voorbijgangers.

Naast de groene gevel werd het glas op de begane grond en op de eerste verdieping vervangen door grote glazen puien. De ramen op de verdiepingen werden vervangen door aluminium kaders waardoor ze een mooi contrast vormen met het groen van de gevel. Bij de ingang en de doorgang krijgt de gevel een accent van een stalen, lamellen structuur.

Bron: Bouw en Wonen