Hoofdgebouw TU Eindhoven duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Hoofdgebouw TU Eindhoven duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Na de lopende renovatie is het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld. Het ontwerp van het gebouw van de TU Eindhoven krijgt de hoogste BREEAM-score ooit, 93,86%, voor dit type gebouwen.

De score van 93,86% is goed voor de maximaal te behalen vijf BREEAM-sterren en het predicaat ‘Outstanding’. Wanneer dit duurzame ontwerp ook daadwerkelijk in de praktijk is gerealiseerd, heeft het gebouw niet alleen de hoogste score wereldwijd in de categorie onderwijsgebouwen, maar komt het ook in de top-5 van alle duurzaamste gebouwen in Nederland. Dit laat de Dutch Green Building Council (DGBC) weten, die in Nederland het duurzaamheidskenmerk BREEAM-NL beheert. DGBC-directeur Annemarie van Doorn reikte dinsdag het certificaat uit aan het bestuur van de TU/e.

WKO-systeem

Het hoofdgebouw van de TU Eindhoven, dat na de renovatie ‘Atlas’ gaat heten, heeft straks geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit het campusbrede WKO-systeem (warmte-koude-opslag) van de TU/e.  Dit WKO-systeem is een van de grootste van Europa. Daarnaast komen er zonnepanelen die 500 megawattuur per jaar gaan opleveren, wat het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekt.

Ook bijzonder is dat het gebouw voorzien wordt van ‘nachtspoeling’. In de zomer schuiven de etagehoge ramen ’s nachts naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Bovendien kunnen alle gebruikers de ramen zelf open of dicht doen. Verder krijgt het hele gebouw van de TU Eindhoven slimme en zuinige LED-verlichting, die standaard op een relatief laag lichtniveau staat. Gebruikers kunnen via een app zelf de lichtinstelling aanpassen als ze dat nodig vinden. De universiteit gaat met dit systeem ook onderzoek doen naar hoe mensen omgaan met personaliseerbare lichtinstellingen. Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag, terwijl het aantal ‘bewoners’ van het gebouw meer dan verdubbelt.

De toon aangeven

‘We zijn ontzettend trots en blij met dit resultaat’, zegt Jo van Ham, vice-voorzitter van het college van bestuur van de TU Eindhoven. ‘Duurzaamheid is een enorm belangrijk thema in ons onderwijs en onderzoek, en daar horen wat ons betreft gebouwen en bedrijfsvoering bij die de toon aangeven. We investeren al ruim vijftien jaar extra in duurzaamheid, onder meer door een campusbrede warmte-koude-opslag. Daar wordt ook gebouw Atlas op aangesloten, wat een van de pijlers is van de duurzaamheid van dit gebouw.’

Ook DGBC-directeur Annemarie van Doorn is te spreken over de renovatie: ‘Wat een geweldige ambitie die de TU Eindhoven hier toont. Wanneer dit BREEAM-NL Ontwerpcertificaat ook daadwerkelijk wordt omgezet in een Oplevercertificaat, dan is het hoofdgebouw een wereldwijd voorbeeld voor alle universiteiten en hogescholen. Wij juichen investeren in duurzaamheid, en dus ook in gezondheid, van harte toe. En zeker in onderwijsgebouwen, waar de toekomst van Nederland wordt opgeleid.’

Klimaatneutraal

Atlas wordt het vierde gebouw van de TU Eindhoven dat geen gasaansluiting heeft, en een vijfde gebouw staat in de planning om ‘gasloos’ te worden. Sinds 2002 is het gasverbruik van de universiteit meer dan gehalveerd, en met alle geplande ingrepen komt de Technische Universiteit uit op een afname in het gasgebruik van driekwart. Ook is de universiteit qua gas en elektra nu klimaatneutraal. De Universiteit gebruikt alleen groene stroom en compenseert CO2-uitstoot van gasverbruik door onder andere bosaanplant.

Bron: Nieuwsbericht TU Eindhoven