Woonveste Drunen maakt 66 huurwoningen energiezuinig

Woonveste Drunen maakt 66 huurwoningen energiezuinig

Woningcorporatie Woonveste in Drunen trekt de komende twee jaar tussen 5,3 en 6 miljoen euro uit om 66 huizen in Vlijmen-Vliedberg en waarschijnlijk Oudheusden om te bouwen tot ‘Nul-op-de-meterwoning’. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Woonveste voert actief beleid op het vlak van duurzaamheid. De corporatie heeft als doel om zoveel mogelijk bestaande woningen naar het NOM (Nul-op-de-Meter)-niveau te verbeteren en nieuwe woningen op dit niveau te bouwen. Woonveste is momenteel bezig met het ontwikkelen van een eigen techniek waarmee bestaande woningen Nul-op-de-Meter gemaakt kunnen worden. Zo komen er nieuwe isolatieschillen om de woningen, nieuwe goed geïsoleerde daken en isolerend glas, nieuwe installaties voor verwarming, ventilatie en warm water en zonnepanelen.

Dit vraagt van Woonveste een investering van 80.000 –  90.000 euro per woning. Via de Energieprestatievergoeding kan Woonveste in de loop van 40 jaar een groot deel van de investering terugverdienen. Woonveste legt vast dat energiekosten voor de huurders 40 jaar lang niet zullen stijgen.

PEPhuizen

Eerder realiseerde Woonveste al 19 zogenaamde PEPhuizen in het Excellente gebied Geerpark in Vlijmen. De woningen zijn ‘opgepept’ met slimme energiemaatregelen, zodat ze energie opwekken en voor de eigen warmte- en stroomvoorziening zorgen. PEP staat voor Plus Energie Prestatie. Om het label te verkrijgen moeten de woningen ‘nul-op-de-meter’ te zijn. Dat betekent dat de energiemeter in principe aan het einde van het jaar op nul staat. Hendriks Coppelmans Bouwgroep en Van Delft Installatie kregen de opdracht voor de bouw van de 19 PEPhuizen in Geerpark. Ze voorzagen de woningen van een ventilatiesysteem, zonnepanelen én een warmtepomp met boiler.

Energieprestatievergoeding

René Beks, directeur Ontwikkeling bij Hendriks Coppelmans: ‘We hebben een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) gerealiseerd van -0,4, terwijl de huidige landelijke eis op +0,4 ligt.” Aan het energieneutraal maken van een woning hangt wel een prijskaartje. Duijvestijn: Per woning gaat het om zo’n 12.000 tot 15.000 euro aan extra investeringen ten opzichte van ‘normale nieuwbouw’. Die extra kosten berekent Woonveste niet door in de huurprijs. In plaats daarvan betalen huurders een energieprestatievergoeding. Doordat bij juist gebruik van de woning de energierekening op nul euro per jaar uitkomt, gaat de huurder er niet op achteruit wat betreft woonlasten.

Bron: Brabants Dagblad/RVO