Ron Hendriks (Van Beek): Maak energiebesparing zichtbaar

Ron Hendriks (Van Beek): Maak energiebesparing zichtbaar

Op donderdag 6 oktober zou tijdens Vakbeurs Energie het congres over energiemanagement-systemen plaatsvinden. Helaas ging het congress wegens te weinig animo niet door.  Ron Hendriks (Van Beek  ingenieurs) was een van de sprekers.

Tijdens het congress ‘Energiemanagement-systemen: Slim kosten en energie besparen op úw manier’ zou Ron Hendrik, Managing director bij Van Beek ingenieurs, het gaan hebben over de best practices op het gebied van energiemanagement en monitoring. ‘Er zijn meerdere succesverhalen te vertellen over gebouwen van bijvoorbeeld de Universiteit van Leiden, Jumbo en Marks en Spencer, het is jammer we die hier nu niet kunnen delen.’

Doel van energiesparen

En toch is laten zien van voorbeelden van energiebesparingsmogelijkheden volgens Hendriks één van de manieren om marktvraag te krijgen. ‘Het thema leeft nog onvoldoende, energie staat nog te laag op de ladder. Mensen weten vaak te weinig over het doel van energiebesparing. Daarnaast is het meestal een technisch verhaal door alle cijfertjes. Daarom zijn voorbeelden veel belangrijker dan cijfers. De cijfers zijn interessant van voor de technici en de resultaten worden aan de gebruikers vaak te ingewikkeld gebracht.’

Eén van de voorbeelden die Hendriks tijdens het congress wilde laten zien is de Universiteit van Leiden. Zij werken met energiemonitoring en management en deelden dit in eerste instantie niet met de gebruikers van het gebouw. Uiteindelijk is er een apart platform gekomen dat resultaten toonden van de energiebesparing van het gebouw op een begrijpelijke manier. ‘Veel studenten hebben ernaar gekeken. De universiteit heeft er zelfs meer studenten door aangetrokken. Hierbij blijkt dus dat door het zichtbaar maken van energiebesparing, je de corebusiness kan vergroten.’

Verder vindt Hendriks dat het belangrijk is om eerst alles in kaart te brengen voor er overgegaan wordt tot actie. ‘Zo kun je precies zien waar er wel en niet meters geplaatst moeten worden.’

Energie Strategie Enquete 2016

Ron Hendriks is vanzelfsprekend van mening dat er nog grote stappen gemaakt kunnen worden met Energiebesparing in de woningbouw, bestaand en nieuw door  nul op de meter.

Verder is Hendriks van mening dat er ingezet moet worden op energiebesparing in de industrie en wind op zee.