Wegwijzer: Kompas Energiewetgeving voor kantoren

Wegwijzer: Kompas Energiewetgeving voor kantoren

Het Platform Duurzame Huisvesting lanceert een interactieve tool voor eigenaren en gebruikers van gebouwen. De energiewetgeving stelt energiebesparing verplicht via het Activiteitenbesluit, maar lang niet altijd is duidelijk wat kan, mag of moet.

De wet Milieubeheer en het Activiteitenbesluit verplichten eigenaren van gebouwen energiebesparende maatregelen te treffen zodra deze zich binnen vijf jaren terugverdienen. Het Platform Duurzame Huisvesting vroeg zich af welke wetten en regels er gelden voor specifieke situaties. Met alle verschillende regels, uitzonderingen en vrijstellingen is het lastig om door de bomen het bos nog te zien, schrijft PDH in een persbericht. Het Platform Duurzame Huisvesting ontwikkelde een interactieve tool die snel en gemakkelijk overzicht biedt in de wetgeving voor uw specifieke gebouw en uw specifieke organisatie. Concrete tips, links en hulpmiddelen helpen vervolgens om daar ook aan te kunnen voldoen.

Kompas Energiewetgeving geeft inzicht en tips per type gebouw

Volgens de wet zijn eigenaren, (ver)huurders en gebruikers van bestaande bedrijfsgebouwen verplicht om energie te besparen. Maar waar moet het bestaande bedrijfsgebouw op energieprestatiegebied minimaal aan voldoen? Welke regels, vrijstellingen en uitzonderingen zijn van toepassing? Met zowel het Activiteitenbesluit, als de verschillende soorten energie-audits, energielabels en installatiekeuringen is het niet duidelijk aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Er gelden andere regels voor groot- of kleinzakelijke energieverbruikers en er zijn andere regels en hulpmiddelen voor verschillende typen gebouwen. Het Kompas Energiewetgeving laat zien welke wetgeving en regels in welke situatie en voor welk type bestaand bedrijfsgebouw van toepassing zijn.

Lancering eerste deel van Kompas specifiek voor kantoren

Het Kompas wordt continue gevuld met nieuwe informatie. Op dit moment is het eerste deel voor ‘kantoren’ compleet. Dit deel van het Kompas gaat in op de wetgeving met bijbehorende hulpmiddelen en tips voor bestaande kantoorgebouwen. De komende maanden wordt het interactieve Kompas Energiewetgeving verder uitgebreid met alle regels, uitzonderingen en vrijstellingen die gelden voor retail- en zorgvastgoed, onderwijsgebouwen en bedrijfshallen.

Bekijk het Kompas Energiewetgeving

Het Kompas Energiewetgeving is speciaal ontwikkeld voor weergave op gemiddeld tot groot scherm, zoals desk- of laptop. Met eventuele vragen of feedback over de werking van het Kompas kunt u contact opnemen met het Platform Duurzame Huisvesting via secretaris@platformduurzamehuisvesting.nl. Met vragen, opmerkingen en suggesties ten aanzien van de specifieke wetgeving kan men terecht bij de desbetreffende ministeries.

kompas_pdh

 

Beeld kompas_pdh: Platform Duurzame Huisvesting / PDH