Energieneutrale, frisse school geopend

Energieneutrale, frisse school geopend

De Houthavens is een energieneutraal stadsdeel in Amsterdam en vorige week is de nieuwbouw van het 4de Gymnasium geopend. Deze energieneutrale school biedt met ruim 9500 m2 BVO plaats aan 800 leerlingen. Het gebouw voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B. Met het prominente uiterlijk vormt de school de entree tot het nieuwe stadsdeel, zo schrijft Paul de Ruiter Architects op eigen website.

Het 4e Gymnasium past in de duurzame ambities van stadsdeel Houthavens. Voor verwarming is het gebouw aangesloten op het warmtenet en wordt gebruik gemaakt van betonkernactivering. De ventilatie voorziet in een gezond binnenklimaat. Voor de isolatie is triple HR glas toegepast. Het energieverbruik van het gebouw is zo’n 70% lager dan de wettelijke eis en de school behoort dan ook tot de Frisse Scholen Top 15 van RVO. De verlichting kent een daglichtregeling en een veegpuls.

Energieprestatie

‘De energieprestatie van gebouwen wordt uitgedrukt in de eenheid E/E’, schrijft RVO, ‘gedefinieerd als het berekende energiegebruik gedeeld door het toegestane energiegebruik. Een gebouw met een E/E van 1 voldoet dus precies aan de wettelijke (minimum) eis. Het berekende energiegebruik is daarbij het saldo van de gebruikte energie voor verwarming, koeling, ventilatie, warmtapwater en verlichting minus de zelf duurzaam opgewekte energie.’ Is een gebouw energieneutraal dan daalt de E/E tot nul en levert een gebouw energie op dan is de E/E negatief. Het 4de Gymnasium heeft een E/E van 0,315. De EPC bedraagt minder dan 0,3.

Zonne-energie

Ter compensatie van het eigen energieverbruik is de school voorzien van PV-panelen, goed voor 183 kWp. Ongeveer driekwart van de energiebehoefte wordt hiermee gecompenseerd. Het ontwerp voor het schoolgebouw is gemaakt door Paul de Ruiter Architects. Dura Vermeer trad op als aannemer, Wolter en Dros verzorgde de werktuigbouwkundige installaties en Croon de elektrotechnische installaties.

4e-gymnasium_paul-de-ruiter-architects_sonia-arrepiafacade-3

Beeld: Sónia Arrepia © Paul de Ruiter Architects

Meer: De Frisse Scholen Top-15

Beeld 4e-gymnasium_paul-de-ruiter-architects_sonia-arrepiafacade-3: Paul de Ruiter Architects / Sónia Arrepia