Etten-Leur krijgt eerste ZonneHub van Nederland

Etten-Leur krijgt eerste ZonneHub van Nederland

Het kantoor van de Rabobank aan de Bredaseweg in Etten-Leur heeft een groene primeur. In samenwerking met Eneco biedt de lokale Rabobank het dak van haar kantoor aan als eerste ZonneHub van Nederland – een collectief zonnedak met zonnepanelen die eigendom zijn van omwonenden.

Persbericht – Uit onderzoek van Eneco blijkt dat de kosten en het ontbreken van een eigen of geschikt dak de voornaamste drempels zijn voor consumenten om zonnepanelen te plaatsen. Daarom is het duurzame energiebedrijf onlangs gestart om samen met eigenaren van grote buurtdaken, lokale zonneprojecten op te zetten. Op die daken worden zonnepanelen geplaatst die zijn aangeschaft door omwonenden. Zij kunnen al meedoen vanaf één zonnepaneel, waarmee een deelnemer direct de energienota verlaagt.

Rabobank biedt als een van de eerste partijen de daken van haar lokale bankkantoren aan. De vestiging in Etten-Leur krijgt de eerste ZonneHub met ruimte voor 170 zonnepanelen. Ger de Weert, Directeur Particulieren van Rabobank West-Brabant Noord: ‘Wij zijn erg enthousiast over ZonneHub van Eneco. Door het aanbieden van ons dak en de inzet van ons lokale netwerk ten behoeve van ZonneHub hopen wij een bijdrage te leveren aan een duurzamer West-Brabant Noord. ‘Aandeel in elkaar’ betekent voor ons ook duurzame oplossingen bieden voor onze omgeving.’

Postcoderoos

Het op afstand opwekken van zonnestroom is in opkomst, mede dankzij de zogenaamde Postcoderoosregeling. Door deze regeling hoeven deelnemers aan lokale collectieve zonneparken geen energiebelasting meer te betalen over de zelf opgewekte stroom. Daardoor levert een investering in een collectief zonnedak minimaal tussen de vier en zes procent rendement op per jaar.

Eneco werkt al langer samen aan duurzame initiatieven in Etten-Leur. Zo werd in 2013 het windmolenpark aan de Zwartenbergseweg geopend en kregen duizenden Brabantse scholieren les over windenergie in het Windlab dat tot voor kort in Etten-Leur gevestigd was.

Inschrijving

De inschrijving voor de ZonneHub in Etten-Leur is inmiddels gestart. Meer informatie is te vinden op de site van ZonneHub Etten-Leur.

Bron: Persbericht Eneco