Zorgkosten lager door investeringen in binnenklimaat

Zorgkosten lager door investeringen in binnenklimaat

Het ziekteverzuim en de zorgkosten van mensen in een woning met slecht binnenklimaat zijn aantoonbaar hoger dan die van bewoners van huizen met een gezond binnenklimaat. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Universiteit Maastricht.

Duidelijk is dat hoe meer uren mensen in een huis met een slecht binnenklimaat verblijven, hoe vaker en langer ze ziek zijn. Investeren in duurzame verbeteringen van het binnenklimaat loont dus. Het onderzoek door de Universiteit Maastricht, dat duurzaamheid als één van de speerpunten van beleid heeft, toont nu voor het eerst onderbouwd aan wat de financiële consequenties zijn van een ongezond binnenklimaat. Ook blijkt nu dat vooral oudere vrouwen, die procentueel de meeste tijd binnenshuis verblijven, hier het meest door getroffen worden.

Gezondheidsklachten

De keuze voor milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties, reinigingsproducten, bouwmateriaal enz. heeft gevolgen voor de lucht in de woning. Achterstallig onderhoud en slechte isolatie en ventilatie veroorzaken vocht en schimmel met als gevolg een slechte luchtkwaliteit. Bewoners kunnen hierdoor gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, problemen met de luchtwegen enz. ervaren.

Congres ‘Groene en gezonde huizen’

Het effect van het binnenklimaat op wonen was één van de thema’s die afgelopen vrijdag centraal stonden tijdens de ‘Conference on Green and Healthy Homes: Exploring Finance, Investments, and Outcomes’ in Maastricht. Tijdens dit congres gingen deskundigen uit de praktijk in gesprek met wetenschappers over allerlei zaken die te maken hebben met financiering van duurzaam vastgoed en de relatie tussen duurzame gebouwen en gezondheid. Sprekers waren o.a. Andrea Chegut van MIT, Peter Göbel van ING Real Estate Finance, Rogier Holtermans van de University of Southern California, Teun de Jong van de European Investment Bank, Luca Bertalot van de European Mortgage Federation en Chris Pyke van GRESB.

Eerder werd door het Fraunhofer Instituut aangetoond dat de schoolprestaties van kinderen te lijden hebben onder een slecht binnenklimaat in schoolgebouwen. Volgens VELUX is de situatie verre van optimaal.

Bron: Universiteit Maastricht