Amsterdam krijgt virtuele energiecentrale

Amsterdam krijgt virtuele energiecentrale

Een stad waarin niets anders dan schone energie gebruikt wordt: zon, wind, aardwarmte en biomassa. In theorie kan het. Maar hoe zit het met de praktijk? In de Amsterdamse wijk Nieuw-West ontstaat de komende maanden het energiesysteem van de toekomst.

Hoe integreer je nieuwe energie oplossingen in bestaande gebouwen, systemen en, Last but not least, de levens van mensen? Welke technische, economische en sociale uitdagingen zijn er? En hoe overwin je die? Het internationale consortium City-zen vindt uit hoe dat moet aan de hand van 20 vernieuwende praktijkprojecten in Amsterdam en Grenoble. Het energiesysteem in Amsterdam  bestaat naast kleinschalige zon-PV-installaties uit vijftig batterijen die op- of ontladen op de momenten dat het financiële voordeel hiervan het grootst is.

City-zen

Het project heet City-zen (City Zero carbon ENergy) en heeft als doelstelling te demonstreren en te ervaren hoe de toekomstige energievoorziening werkt in een drukbevolkte stad als Amsterdam. City-zen geldt als pilot van een consortium bestaande uit Alliander, Energy Exchange Enablers (EXE), de Wageningen Universiteit en Greenspread. De batterijen worden geplaatst bij huishoudens die al zonnepanelen op het dak hebben of willen gaan leggen. Zij krijgen de batterij in bruikleen en worden gekoppeld aan een “slim” energieplatform.

City-Zen

Virtuele energiecentrale

De batterijen laden op wanneer de prijzen laag zijn en de zon schijnt, terwijl het ontladen gebeurt wanneer de prijzen hoog zijn. Zo ontstaat een “Virtual Power Plant”, oftewel een virtuele energiecentrale die de vraag naar en het aanbod van duurzame energie optimaal op elkaar afstemt.

Het consortium zoekt deelnemers in Sloten, Nieuw-Sloten en De Aker die onderdeel willen worden van dit nieuwe energiesysteem. Op www.greenspread.nl/cityzen kunnen geïnteresseerden lezen of zij in aanmerking komen voor deelname. Op donderdag drie november (19.30 uur) en zaterdag 29 november (10.30 uur) zijn informatiebijeenkomsten in de Molen van Sloten. Aanmelden hiervoor kan door een mail te sturen naar vragen@greenspread.nl.

Bron: Persbericht Greenspread