Kantoren verplicht energielabel C in 2023

Kantoren verplicht energielabel C in 2023

Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan energielabel C. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.

Persbericht – Hoewel de eigenaren dus nog de tijd hebben hun kantoren zuiniger te maken, kunnen ze er nu in ieder geval niet meer onderuit. De investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten, dus zou het geen probleem moeten zijn. Kantoren met een label D, E of F kunnen zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden om energielabel C te halen. Aanpassingen aan installaties (bijv. verlichting) zijn al voldoende. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig. De maatregel levert vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op. Dat blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) samen met ECN. De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.

Woonhuizen

Voor energiebesparing in woonhuizen zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar.

  • Eigenaren van koopwoningen kunnen ongeveer 20% subsidie krijgen als zij twee of meer isolatiemaatregelen tegelijk nemen (dak, gevel, vloer of glas). Deze regeling is populair: sinds half september zijn al bijna 4.000 aanvragen binnengekomen, voor een totaalbedrag van ruim 11 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag per aanvraag is ongeveer 3.000 euro.
  • Naast subsidie (een gift) is ook een lening mogelijk uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Het fonds heeft tot nu toe ruim 53 miljoen aan leningen verstrekt aan ruim 4.200 huiseigenaren en tien verenigingen van eigenaren. In totaal zijn hiermee ruim 8.400 maatregelen genomen.
  • De subsidieregeling voor huurhuizen is halverwege dit jaar aantrekkelijker gemaakt. Aan 900 verhuurders is subsidie verstrekt voor in totaal 90 miljoen euro. De verwachting is dat het aantal aanvragen volgend jaar verder zal stijgen.

Lees hier de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer.

Lees het dossier: ‘Energielabel C-verplichting voor kantoren‘ en alle gerelateerde berichten

Het hele persbericht is te lezen op Energieoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid