Eigen Haard gaat 10.000 woningen verduurzamen in 10 jaar

Eigen Haard gaat 10.000 woningen verduurzamen in 10 jaar

Woningcorporatie Eigen Haard gaat de komende 10 jaar 10.000 woningen energiezuiniger maken. Vooral woningen met een E, F of G energielabel wordt aangepakt in het project Save. De kosten voor de verduurzaming worden voor een deel doorberekend aan de huurder.

Het project Save (Samen Verduurzamen) draait om drie vormen van besparen. Energie, geld en het milieu. De aanpak komt bovenop de renovaties die Eigen Haard voor de komende jaren heeft gepland. Bij de woningen wordt onder andere het dak, de wanden, gevel en de vloer geïsoleerd. Het ventilatiesysteem wordt vernieuwd en er worden tochtstrippen geplaatst. Ook krijgen de woningen dubbel glas.

De investeringen in duurzaamheid wordt door woningcorporatie Eigen Haard slechts voor een deel doorberekend aan de huurder. Uitgangspunt is dat de huur wordt verhoogt met vijftig procent van het bedrag dat bewoners besparen op hun energierekening. Dus als door de verbetering – en met normaal gebruiksgedrag – de energierekening tien euro per maand omlaag gaat, dan is de huurverhoging vijf euro.

Minst energiezuinige woningen eerst

‘We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in renovaties. Dan gaat het vaak om woningen met een laag energielabel. Die gaan meestal naar een A of B label. Toch hebben we nog steeds veel woningen met een relatief laag energielabel’, zegt Peter Hildering, directeur Vastgoedbeheer. ‘Die willen we nu versneld wegwerken. Met Save maken we extra vaart’.

Enthousiaste bewoners eerst

Inmiddels zijn de eerste bewoners – in Aalsmeer – al benaderd. Eigen Haard onderzoekt de komende tijd waar het draagvlak voor de ingreep het grootst is. Waar bewoners graag willen, gaat de woningcorporatie als eerste aan de slag. Eigen Haard gaat ervoor  zorgen dat bewoners goed weten waar ze aan toe zijn en wat de werkzaamheden voor hen betekenen.

Onlangs won de woningcorporatie nog twee duurzaamheidsprijzen. De Supply Chain Award 2016 voor het concept Co-Green in Stadstuin Overtoom en de eerste prijs in de WoCo25. De prijzen zijn uitgereikt tijdens het congres Duurzaam Gebouwd.

Bron: Eigen Haard

Beeld : Shutterstock