Gemeentehuis Panningen maakt gebruik van ijsverwarming

Gemeentehuis Panningen maakt gebruik van ijsverwarming

In 2016 kreeg het gemeentehuis in Panningen de titel van het meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland. Deskundigen noemen het gemeentehuis van het limburgse stadje bijzonder en vooruitstrevend. Vooral de ijsverwarming is bijzonder.

IJsverwarming geeft en onttrekt geen warmte aan de aarde. Dit in tegenstelling tot de gangbare WKO-installaties. Het gemeentehuis renoveerde in mei 2015. IJsverwarming was toen nog onbekend in Nederland. De techniek komt uit Duitsland en is verder verfijnd. ‘Ik denk dat ijsverwarming nog duurzamer is dan WKO. Ook schat ik de exploitatiekosten veel lager in’, zegt Jan Plompen, die als projectleider werkt bij de Gemeente Peel en Maas.

IJsklomp verwarmt en koelt

De ijsverwarming werkt op een tegenovergestelde manier als een ijskast, legt Plompen uit. In de kelder van het gemeentehuis staat een warmtepomp. En onder het parkeerterrein naast het gemeentehuis een bak met 500 kuub water. Het waterreservoir bevriest. De energie die vrijkomt uit het water, verwarmt het gebouw.

Als in de zomer de ijsklomp ontdooit, komt er genoeg koude vrij om het gemeentehuis te koelen. De warmtepomp werkt op de elektriciteit van zonnecellen op het dak. ‘Als de techniek verder wordt verfijnd, kan het qua gebruikskosten concurreren met de traditionele manier van verwarmen en koelen’, aldus Plompen.

Optimale isolatie

Alles in het gerenoveerde gebouw ademt duurzaamheid. Denk aan flexibel gebruik van multifunctionele ruimtes. Maar ook constante monitoring en sturing op temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-gehalte. Plompen: ‘Onze insteek was de Trias energetica. De driestappenstrategie van de TU Delft. Dit betekent dat we eerst zochten naar een zo compact mogelijke vorm en de beste bouwtechnieken om de meest optimale isolatie te bereiken.’ Ook hangt overal led-verlichting in het gemeentehuis.

Meest energieopwekkende gemeentehuis

Deskundigen van online platform De Nieuwe Draai noemden het gerenoveerde gemeentehuis ‘bijzonder en vooruitstrevend’. Ze verkozen het tot winnaar van ‘het meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland in 2016’. Ook bij gebruikers en personeel scoorde het resultaat hoog: in een enquête beoordeelden ze alle facetten met een 8 of een 9. De lokale gemeenschap was intensief bij de bouw betrokken. Ook dat was bijzonder, oordeelde de jury.

Het Nationaal Expertisecentrum Warmte (NEW) stimuleert en ondersteunt bij initiatieven gericht op verduurzaming en reductie van warmte. Uitgebreide informatie (in het Duits) over ijsverwarming is te vinden op de website van Eisheizung.

Bron: RVO