Dossier: Ledverlichting voor utiliteitsgebouwen

Dossier: Ledverlichting voor utiliteitsgebouwen

Ledverlichting is aan een opmars bezig, maar lang niet in alle gevallen is led een realistische vervanger. Aanschafprijs en branduren bepalen het rendement van de investering.

Toepassen van LED lijkt zinnig, alleen al vanwege de enorme energiebesparing. Aanbieders claimen dan ook terugverdientijden van minder dan twee jaar. Wellicht is dat haalbaar, maar dan voor een parkeergarage waar 24/7 het licht blijft branden. In kantoorgebouwen, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen ligt het complexer. De aanschafprijs, het aantal branduren, de levensduur en de vervangingskosten bepalen de exploitatie. En dan blijken HF T5 tl-buizen met elektronische voorschakeling (EVSA) zo gek nog niet.

Voor het toepassen van LED in utiliteitsgebouwen heeft Energievastgoed een compleet dossier opgesteld. Meer weten? Volg dan de praktische introductiecursus ‘Toepassen van LED-verlichting in gebouwen‘. Technisch aangelegd en het naadje van de kous weten? Volg dan de cursus van lichtexpert Dick van Riel: ‘Techniek van energiezuinige verlichting‘.

Inkoopprijs elektra

Addertje onder het gras is de gehanteerde inkoopprijs voor elektriciteit. Leveranciers van LED-verlichting doen, net als handelaars in zonnepanelen, vaak een onrealistische aanname. De consumentenprijs voor elektriciteit ligt rond de 0,21 €. Maar dat is inclusief BTW, vastrecht, aansluitkosten en energiebelastingen. Zodra je op elektriciteit gaat besparen, moet je kijken naar wat je betaalt voor de levering van stroom, exclusief vastrecht en aansluitkosten en, in de meeste gevallen, de BTW. Voor de meeste kleinzakelijke verbruikers ligt dit ruim onder de twintig eurocent, anders dus dan de 0,21 waarmee in offertes gerekend wordt. Voor grootzakelijke aansluitingen ligt het nog anders: dan is 8 of 9 cent all-in de prijs waarmee je moet rekenen.

Branduren

Een kantoorgebouw is zo’n 2500 uren per jaar in gebruik. Een jaar telt 8760 uren. In verkeersruimten (hal, gang, trappenhuis) brandt de verlichting vaak permanent. Maar in een afzonderlijke kantoorruimte soms maar 1400 uren per jaar (bij 80% bezetting). De energiebesparing van LED, afgezet tegen de energiezuinige TL, is overtuigend. Maar de aanschafprijs is vele malen hoger. Duidelijk is dat de hoeveelheid branduren een belangrijke hefboom vormt in de rekensom voor het rendement.

Lees ook: ‘Levensduur van LED vaak korter dan geclaimed‘ en ‘Wanneer draagt LED bij aan kostenbesparing?’