Gebouwen duurzaam verwarmen met pelletketels

Gebouwen duurzaam verwarmen met pelletketels
PARTNERBIJDRAGE

Voor het verduurzamen van gebouwen is de pelletkachel een goede vervanger van de gasgestookte cv-installatie. Houtpellets zijn duurzaam en voor de installatie geldt de ISDE subsidie.

Een duurzaam bedrijf hebben is van groot belang. Er kan veel geld mee bespaard worden. Daarnaast geeft het ook een goede boodschap aan de klant, namelijk dat het bedrijf het belangrijk vindt om te investeren in de toekomst. Ook is het bedrijf zo goed voor het milieu. Bovendien wordt het vanaf 2023 verplicht om een bedrijfspand te hebben met energielabel A, B of C. Hogere energielabels worden dan niet meer getolereerd. Het is goed om hier al vroeg rekening mee te houden. Duurzaam zijn kan op allerlei manieren. Een nieuwe vorm van duurzaam energie opwekken, is de pelletketel. Dit is een innovatief systeem dat de centrale verwarming vervangt. Het systeem werkt op pellets.

Hoe werkt de pelletketel?

De ketel werkt op speciale houtkorrels, die houtpellets worden genoemd. Ze worden over het algemeen gemaakt van het afvalhout van de houtindustrie. Het is belangrijk om dit te checken voor de aankoop van de pellets. Zo kan er zekerheid worden geboden over de duurzaamheid. Deze korrels worden verbrand door hete lucht. De hitte die daaruit ontstaat, wordt gebruikt om het bedrijfspand te verwarmen. Bovendien zorgt de ketel ook voor warm water.

De installatie

De pelletketel is relatief groot. Dit omdat er rekening is gehouden met een grote voorraadruimte voor de pellets. Hierdoor is bijvullen maar één a twee keer in de week nodig. Dit proces kan ook geautomatiseerd worden. Er is geen schoorsteen nodig, de ventilatie gaat via een pijp. Ook is het mogelijk om de ketel buiten te installeren, wanneer er binnen niet voldoende ruimte is. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat de ketel bijna overal geïnstalleerd kan worden. Aanschaf kan bijvoorbeeld bij CVkoopjes.nl.

De voordelen

  • Het systeem vereist weinig onderhoud
  • Hoog rendement
  • De pellets zijn ongeveer 30% goedkoper dan gas
  • Als er aan de voorwaarden voldaan wordt, kan er een subsidie worden aangevraagd bij de ISDE
  • Kan buiten worden geplaatst indien er te weinig ruimte is binnen
  • Bijvullen is één keer in de week nodig en dit proces kan ook geautomatiseerd worden