3 tips om te besparen op energie

3 tips om te besparen op energie
PARTNERBIJDRAGE

Energie besparen blijft een actueel onderwerp. Niet alleen omdat we zuinig zijn op ons leefmilieu, maar ook omdat we liever geen geld uitgeven aan iets wat we niet gebruiken. Met een beetje logisch nadenken is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om verstandig met energie om te gaan.

Hier ligt het probleem ook niet. De grootste oorzaak waarom we nog steeds te veel energie verbruiken zit hem in onze discipline of liever gezegd, het gebrek eraan. Net zoals met veel goede voornemens verslappen we na verloop van tijd en vervallen in oude gewoonten. De radiatoren verdwijnen weer achter de raamdecoratie of een meubelstuk en tijdens het tandenpoetsen laten we weer gewoon de warme kraan openstaan. Hieronder geven we enkele bespaartips die alles te maken hebben met onze gewoonten.

Tip 1. Hou de verwarming vrij

Hierboven al genoemd, maar het blijft een actueel onderwerp. Hoe mooi de bank ook onder het raam staat, hou deze positie als zomerstand. Haal in de winter, als de beschikbare ruimte van de woonkamer het toelaat, de bank voor de radiator weg. Heb je lange vitrage schuif ze open zodat de warmte niet langs het raam naar buiten verdwijnt. Het mooiste zou zijn wanneer je een brede vensterbank neemt zodat de opstijgende warmte van de verwarming de kamer in kan stromen.

Tip 2. Mag het licht uit?

Ga verstandig om met de verlichting van je huis en erf. Laat niet onnodig de tuinverlichting of het licht in de garage branden. Mocht je ze nog hebben, vervang de gloeilamp voor een spaarlamp of ledverlichting en gebruik lagere wattages. Het is ook economischer wanneer je werkt met zonneverlichting in plaats van dat je een hele ruimte verlicht met een armatuur waarin meerdere lampen zitten. Wist je trouwens dat een spaarlamp drie tot vier keer meer licht per watt geeft en minimaal zes keer zo lang mee gaat dan een gloei- of halogeenlamp? 

Tip 3. Meet je energie

Meten is weten. Het is een frappant gegeven dat wanneer we precies weten hoeveel we verbruiken, we ook makkelijker besparen. Met een energiemeter kan je je energiegebruik per elke gewenste tijdseenheid registreren. Er zijn zelfs modellen waarmee je het verbruik per apparaat kan berekenen. Zodoende krijg je een volledig overzicht van je energieverbruik. Wanneer je je er een beetje in verdiept, is een energiemeter zelfs een hele goede tool om je verbruiksgedrag onder controle te krijgen.

Meer informatie is te vinden op rvo.nl