Kiezen voor zonnewarmte of een van de andere duurzame warmte technieken

Kiezen voor zonnewarmte of een van de andere duurzame warmte technieken

Zonnewarmte is enorm in opkomst, maar niet iedereen weet of het ook geschikt is voor zijn eigen woning. En hoe werkt het precies? De website duurzamewarmte.nl helpt consumenten daarom nu bij het maken van hun keuze voor duurzame warmte.

Als je er vanuit gaat dat de energievraag van een gemiddeld huishouden voor 70% uit warmte bestaat en voor 30% uit elektriciteit is het de moeite waard om te kiezen voor duurzame warmte. In een campagne van het ministerie van EZ, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de brancheorganisaties wordt voorlichting gegeven over de mogelijkheden.

Door de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is het nu aantrekkelijker dan ooit om als huiseigenaar te investeren in duurzame warmte. Met de 70 miljoen die tot en met 2020 in deze regeling jaarlijks beschikbaar is kun je een forse tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Dat kan oplopen tot een aanzienlijke verlaging van je aankoopkosten.

Zonneboilers

Zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak, die het zonlicht opvangt, en een vat om het warme water in op te slaan. Deze zonneboiler wordt gekoppeld aan een ander toestel om het water bij te verwarmen als er onvoldoende zon is. Dat kan een combiketel, warmtepomp of elektrische boiler zijn. De zonneboiler wordt vooral gebruikt in gebouwen waar de vraag naar warm water groot is, zoals in woningen, hotels, zwembaden of zorgcomplexen.
Ook kan een zonneboiler worden gebruikt om naast warm tapwater ook te ondersteunen in het verwarmen van woning of gebouw. Dit wordt veelal een zonneboilercombi genoemd.

Met een zonneboiler bespaar je meer dan de helft op je energieverbruik voor warm water. Een huishouden met 4 personen bespaart daarmee jaarlijks zo’n 200 m3 gas en 370 kg CO2-uitstoot, zo berekende Milieu Centraal. Wordt er veel of lang gedoucht of wordt er ook gebruik gemaakt van een bad dan kan de besparing verder oplopen naar wel 400 m3.

Milieu Centraal zette de kosten op een rijtje: Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer 3.300 euro inclusief installeren. De subsidie voor een zonneboiler van deze grootte is zo’n 1.100 euro (2017). Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

GroenLicht over zonneboilers

In het programma GroenLicht van de Vara was er uitgebreid aandacht voor zonneboilers. Een heldere uitleg over de werking en de mogelijkheden voor subsidie. Kijk hier de uitzending terug.

Duurzame warmte

De campagne is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Greenpeace, de brancheverenigingen waaronder Holland Solar, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Stichting Duurzame Energie Prestatie Keur en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Bron: Hollandsolar.nl