Smart Building hackathon gaat gebouwen verbeteren

Smart Building hackathon gaat gebouwen verbeteren

Techstart community Launchlab houdt op zaterdag 24 juni een hackathon met het thema Smart Building. De aanleiding voor het evenement is de doelstelling dat alle bestaande gebouwen in 2050 energieneutraal zijn.

Persbericht – In 2050 moeten alle gebouwen energieneutraal zijn. Maar ook nu zijn er genoeg uitdagingen. Zo heeft bijvoorbeeld 80% van de schoolgebouwen een slecht binnenklimaat. Er kan op het gebied van veiligheid en comfort ook veel verbeterd worden. In Zwolle gaan ze de uitdaging aan.

Veel verbeteringen kunnen bereikt worden met technologie. Door gebouwen slimmer te maken, kunnen deze flexibel inspelen op weersomstandigheden, het aantal mensen of energieverbruik. ‘En dat is nog maar het begin’, zegt Henk Beijert van Launchlab, de techstart community in Zwolle: ‘Technologie gaat voor een razendsnelle ontwikkeling zorgen. Persoonlijke sensoren zoals hartslag- en glucosemeters gaan de werking en het rendement van een gebouw bepalen.’

Internet of Things

De deelnemers aan de hackathon krijgen techsupport van SWYCS (see what you can serve). Dit Nederlandse bedrijf heeft een IoT (Internet of Things) platform ontwikkeld dat diverse technologieën bij elkaar brengt. Deze ‘box’ kan diverse installaties van een gebouw eenvoudig aansturen en laat zien hoe zij presteren. SWYCS ontving onlangs een grote buitenlandse investering om dit product verder te ontwikkelen.

Niet alleen developers, techneuten en designers zijn welkom mee te ontwikkelen: ook facility managers, vastgoedbeheerders, en project- en gebiedsontwikkelaars zijn van harte welkom. De belangstelling van ingenieurs- en installatieconcern SPIE, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en netbeheerder Enexis is er in elk geval. Zij sponsoren de hackathon en brengen diverse vraagstukken in.

Iedereen die is geïnteresseerd in nieuwe technologie om gebouwen slimmer te maken, kan op zaterdag 24 juni van 9.00 tot 21.00 uur aan de slag samen met studenten en IoT-specialisten. Er zijn diverse sprekers en er is een inspiratiesessie van Cloudgarden.

Aan het einde van de dag worden de oplossingen beoordeeld door een jury die prijzen uitdeelt aan de winnende ideeën. Kijk voor meer informatie en het hele programma op launchlab.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over het Startup Weekend Zwolle dat 10 tot en met 12 november plaatsvindt.