Kantoor Warmtebouw Utrecht is groen, gezond en slim

Kantoor Warmtebouw Utrecht is groen, gezond en slim

Het groene, gezonde en slimme kantoor van Warmtebouw Utrecht is het voorbeeld voor andere duurzame kantoorgebouwen. Het bedrijf won de Healthy Urban Office Challenge. Wat maakt het zo’n goed gebouw?

Persbericht – Warmtebouw Utrecht zet energie en gezondheid bedrijfsbreed in, en als MKB-bedrijf investeert het fors in haar eigen pand en in duurzame mobiliteit, aldus de juryvoorzitter van de Healthy Urban Office Challenge.

Warmtebouw, een technisch advies- en installatiebedrijf, heeft groen, gezond en slim ondernemen stevig in haar beleid verankerd, met het eigen pand als voorbeeld. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop liggen hier onder het landelijke gemiddelde.

Als het gaat om slimme en gezonde mobiliteit, zijn er fietsen en e-bikes beschikbaar en is een start gemaakt om het wagenpark 100% elektrisch te maken. Met als ultieme droom om zonne-energieoverschotten te delen met het personeel door wagens tijdens werktijden op te laden en thuis te ontladen.

Verder past het bedrijf in het eigen kantoor onder andere LED-verlichting, warmteterugwinning en zonnepanelen toe. De ambitie is om de BREEAM-score van het pand verder te verbeteren (nu heeft het een Very Good-certificaat) en een warmte-koudeopslag te realiseren, om uiteindelijk in 2020 energieneutraal en CO2-neutraal te zijn.

In 2016 tekende het bedrijf al een milieuverklaring, waarin Warmtebouw aangaf een ‘proactieve rol te willen vervullen op het gebied van verduurzaming door o.a. duurzame oplossingen aan haar klanten aan te bieden en collega-ondernemers te enthousiasmeren en te adviseren over verduurzaming.’

Waarom de Healthy Urban Office Challenge?

Kantooreigenaren en -gebruikers zien de kansen die groene, gezonde en slimme kantoren met zich meebrengen, zoals gezonde medewerkers en hogere productiviteit. Albert Arp, Clustervoorzitter Groen bij de Economic Board Utrecht en mede-organisator van de challenge: ‘Iedereen die dagelijks werkzaam is in een kantoor zal het ermee eens zijn: in een gezonde en inspirerende omgeving is het prettiger werken dan in een muf, donker, slecht geïsoleerd en onprettig ingericht pand zonder groen. We zijn een groot deel van de dag op ons werk, waar onder meer luchtkwaliteit, daglicht, beschikbaarheid van drinkwater en gezonde voeding, comfort en temperatuur bijdragen aan ons welzijn.’

Bij renovaties van kantoren kan niet alleen winst behaald worden op duurzaamheid, maar ook op het verbeteren van productiviteit van medewerkers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gezond kantoor voor 10 procent hogere productiviteit zorgt en daarmee bijdraagt aan een efficiëntere organisatie. In combinatie met investeren in duurzame energie levert dit mooie kansen op voor de vastgoedmarkt.

Bron: Economic Board Utrecht