Europese Commissie gaat Richtlijn Energie Prestaties Gebouwen herzien

Europese Commissie gaat Richtlijn Energie Prestaties Gebouwen herzien

Om invulling te geven aan het klimaatakkoord van Parijs heeft de Europese Commissie het initiatief genomen om de Richtlijn Energie Prestaties Gebouwen (EPBD) te herzien. Het proces van herziening, oftewel aanscherping, is in volle gang.

Momenteel valt de herziening van de EPBD nog onder het voorzitterschap van Malta. Per 1 juli 2017 neemt Estland het stokje over.

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Ministerraad bespreken (informeel) onder andere het belang van technische installaties in gebouwen, wettelijk verplichte integrale inspecties, monitoring door gebouwbeheersystemen en een ‘smartness indicator’ voor gebouwen. De visies en voorstellen van genoemde partijen liggen op deze onderwerpen momenteel nog ver uit elkaar. De officiële gesprekken/onderhandelingen tussen commissie, parlement en ministerraad zullen pas deze maand worden gestart.

De Europese industrie, verenigd in koepelorganisaties AREA, EPEE, EHI, EVIA, en GPC, schrijft een gezamenlijke position paper en zal deze naar de drie partijen sturen. Hierin wordt het belang en het effect van inspecties en monitoring van technische installaties benadrukt.

Bron: NVKL

Beeld EPBD-1: NVKL / EPEE
Beeld European_Commission_flags: Wikimedia Commons / Sébastien Bertrand