Vijf aandachtspunten bij het afsluiten van een energiecontract

Vijf aandachtspunten bij het afsluiten van een energiecontract

Als vastgoedbeheerder met meerdere panden kan het uitzoeken van een zakelijk energiecontract nogal wat tijd vergen. Annemieke Leek, werkzaam bij Minder.nl, heeft vijf tips die vastgoedbeheerders goed kunnen gebruiken tijdens de zoektocht naar het beste energiecontract.

1 – Een groen zakelijk hart? Kijk naar de Garantie van Oorsprong

Heeft u als vastgoedbeheerder niet alleen een hart voor zaken, maar ook een groen hart, dan kunt u kiezen voor een zakelijk energiecontract met duurzame energie. Alle elektriciteit die op een duurzame manier wordt opgewekt, krijgt een Garantie van Oorsprong (GvO). Het dient als bewijs dat de groene energie daadwerkelijk groen is. Wel zijn er verschillende gradaties. Een energieleverancier die door waterkrachtcentrales geproduceerde stroom uit Scandinavië levert is uiteraard goed, maar de duurzame productie in Nederland neemt hiermee niet toe. Er is geen 1-op-1 koppeling tussen de GvO en groene energie in Nederland.

Als u dit belangrijk vindt, kunt u in dit geval beter kiezen voor een energiecontract met lokaal geproduceerde stroom. Door energie af te nemen die afkomstig is van bijvoorbeeld Hollandse windmolens, stimuleert u de productie op eigen bodem. Over het algemeen geldt immers: hoe meer vraag vanuit de markt naar dit product, hoe meer aanbod. Kijk naar het stroometiket van de energieleverancier om erachter te komen met welk type groene energie u te maken heeft. Waterkracht? Wind? Zon? Een andere optie is om de groene-stroom-checker van Klimaatbureau HIER in te zetten waarmee u exact herleidt waar de energie vandaan komt.

2 – Stel de aansluitcapaciteit vast

De aansluitcapaciteit geeft aan wat de capaciteit van een elektriciteits- en gasaansluiting is en heeft invloed op de netbeheerkosten. Hoe groter de aansluitcapaciteit, hoe meer gas per uur en hoe meer elektriciteit op een piekmoment verbruikt kan worden, maar ook hoe hoger de netbeheerkosten zijn. Kleinzakelijke klanten hebben een aansluiting van 3×80 ampère of kleiner, bij grootzakelijke klanten is de aansluiting groter dan 3×80 ampère.

Zorg eerst dat u weet wat de vereiste aansluitcapaciteit van uw vastgoed is, zodat u weet welke capaciteit u maximaal dient te contracteren bij de energieleverancier. Uiteraard kan dit per pand verschillen. Op die manier zorgt u ervoor dat de zwaarte van de aansluitingen passen bij het energieverbruik. Contracteert u een te zware aansluiting, dan zit u te ruim in uw jasje en betaalt u onnodig teveel aan netbeheerkosten. Wanneer u eenmaal de benodigde aansluitcapaciteit inzichtelijk heeft, kunt u op basis van de leveringstarieven, overheidsheffingen en de netwerkkosten berekenen wat de totale jaarkosten worden.

Meer weten over Energie-inkoop en contractbeheer?

De cursus Energie-inkoop en contractbeheer behandelt het totale inkoopproces voor grootzakelijk energieverbruik, van behoeftebepaling tot leverancierskeuze. Met deze training kan de deelnemer in zijn of haar eigen praktijk het beleid voor energie-inkoop vormgeven en op duurzaamheidsaspecten verbeteren.

3 – Een wisselend vastgoedportfolio? Kies voor mutatiebandbreedte

Als vastgoedbeheerder zullen in uw portfolio waarschijnlijk voortdurend panden verkocht en aangekocht worden waardoor uw vastgoedportfolio wisselt. De energievraag wijzigt hiermee ook en daarom kunt u een mutatiebandbreedte afspreken met de energieleverancier. Komt er een pand bij? Dan schuift u die in het contract tegen hetzelfde leveringstarief als de andere panden in het overeengekomen leveringscontract.

Verkoopt u een pand? Dan kunt u die kosteloos uit het contract schuiven. Op die manier beschikt u over optimale flexibiliteit in uw contract en behoudt u eenvoud in uw administratie: hetzelfde leveringstarief voor al uw panden gedurende de contractperiode en slechts één eindcontractdatum om in de gaten te houden. Overigens biedt niet iedere energieleverancier deze optie aan, dus overleg dit altijd met uw leverancier.

4 – Een contract met dezelfde einddatum voor alle panden of per pand een los contract met eigen einddatum

Heeft u meerdere panden onder beheer, bedenk dan of u:

  • één energiecontract voor alle panden wilt met één einddatum,
  • een los energiecontract per pand wilt contracteren waarbij de einddata verschillen.

 

Stel, u sluit nu een eenjarig zakelijk energiecontract af voor pand A en over een half jaar komt pand B in uw portfolio erbij. Het is dan mogelijk om pand B in het energiecontract van A op te nemen, zodat er een gezamenlijke einddatum is. Het energiecontract van B loopt in dit geval voor een half jaar en heeft als administratief voordeel dat u niet de einddatum van ieder energiecontract afzonderlijk in de gaten hoeft te houden.

Aan de andere kant kan het als nadeel hebben dat u minder lang profiteert van een eventuele scherpe deal. Stel dat u voor pand B een energiecontract met scherpe tarieven afsluit, maar deze slechts een looptijd van een half jaar heeft, dan bestaat de kans dat in die periode de energietarieven stijgen. Vervolgens moet u weer een nieuw contract afsluiten waarbij u eerder met de prijsstijging te maken heeft. Denk hier dus goed over na voordat u een energiecontract afsluit voor uw vastgoed.

5 – Hoe wilt u de facturatie?

De manier van factureren heeft invloed op de administratie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om voor verzamelfacturatie te kiezen waarbij alle aansluitadressen in dezelfde factuur staan. Maar u kunt ook kiezen om per aansluitadres een aparte factuur te ontvangen. Afhankelijk van wat het meest optimaal is voor uw administratie. En ook goed om bij stil te staan: heeft u liever iedere maand de factuur of juist ieder kwartaal? En wilt u nog extra gegevens op de nota vermeld, zoals een gebouwnaam?

Als laatste willen we u meegeven: val niet in slaap! U bent een ‘slaper’ als u geen actie onderneemt op het moment dat het energiecontract afloopt. In dit geval verlengt de energieleverancier u stilzwijgend en betaalt u dure verlengingstarieven die wel 20 tot 30 procent hoger liggen dan de actietarieven. De Volkskrant schreef hier onlangs nog een artikel over. Dit artikel gaat over de consumentenmarkt, maar voor een vastgoedportfolio is het nog veel belangrijk omdat het om aanzienlijk hogere bedragen gaat. Houd daarom goed in de gaten wanneer het zakelijke energiecontract afloopt en verleng of stap over.

Over de auteur

Annemieke Leek is werkzaam als Content Marketeer bij de zakelijke energievergelijker Minder.nl. Via de online vergelijker van Minder.nl kunnen bedrijven (zowel ZZP’ers als MKB en grootzakelijk) energie zakelijk vergelijken van alle energieleveranciers en het scherpst geprijsde energiecontract afsluiten.