Nieuwe studie: Energielabels niet van invloed op prijsstijging huizen

Nieuwe studie: Energielabels niet van invloed op prijsstijging huizen

Huizenkopers betalen niet meer voor energiezuinige woningen, blijkt uit Noors onderzoek. Gunstige energielabels zijn niet van invloed op prijsstijgingen. De onderzoekers weerleggen hiermee een eerder Nederlands onderzoek, waaruit naar voren kwam dat energielabels juist wel van invloed zijn op de prijzen.

De Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen, waar energielabels deel van uit maken, zou als een stimulans moeten werken bij het verkopen van een huis. Hoe beter of groener het label, hoe hoger de waarde van het huis. In de praktijk is dit echter niet het geval: labels zorgen niet voor een waardestijging. ‘Energielabels hebben geen enkel effect op de prijs’, aldus professor Olaf Olaussen van de NTNU Business School. ‘De regeling lijkt het beoogde doel niet te halen.’

In Noorwegen zijn in 2010 energielabels verplicht gemaakt. De onderzoekers konden dus een vergelijking maken over meerdere jaren: er werd gewerkt met gegevens van 2000 tot 2014. Sinds de invoering zijn de prijzen wel gestegen, maar voor de invoering was dit ook al het geval voor energiezuinige huizen. Dit effect is dus niet toe te schrijven aan de invoering van de energielabels, aldus de onderzoekers.

Nederlands onderzoek

De Nederlandse studie uit 2011 over de effecten van energielabels kwam met een andere conclusie. Op basis van vastgoedprijzen,  energielabeldata en andere statistische gegevens werd geconcludeerd dat huizenprijzen wel door energielabels worden beïnvloed. Maar volgens de Noorse onderzoekers keek het Nederlandse onderzoek enkel naar de data na de invoering van het energielabel. Ook was de onderzochte periode vaak niet langer dan een jaar. Met dezelfde onderzoeksmethode kwamen de Noren tot dezelfde conclusie als de Nederlanders: het label heeft inderdaad impact op de prijs. Maar toen de data grondiger werd bestudeerd, verdween dit effect.

Wat zorgt er wel een stijging van de huizenprijzen? De daadwerkelijke energiezuinigheid van een huis kan hier wel invloed op hebben, zeggen de onderzoekers, net als de inrichting, ligging, en zaken als een balkon of tuin.

Toch kunnen er vraagtekens bij het Noorse onderzoek worden gezet. Een huis wordt immers meer waard van relatief nieuwe installaties, beter dubbel glas, aangebrachte isolatie: de zaken die een huis een zuinig energielabel opleveren. Zo’n huis is meer waard dan een vergelijkbare woning van hetzelfde type, in dezelfde buurt, met nog een oude cv, geen isolatie, geen dubbelglas, en ga zo maar door.


Meer lezen over dit onderwerp?

Energielabel helpt niet bij verbeteren energieprestatie

Bronnen: RD en Ensoc