Energiedashboard: software voor energiemonitoring

energiedashboardVoor het inzichtelijk maken van de meetdata van het energieverbruik in een energiedashboard bestaan diverse oplossingen, variërend van eenvoudige apps tot zeer complete softwarepakketten met uitgebreide analysemogelijkheden. In Nederland was Cees van Beek een van de eersten die met software voor energiemonitoring aan de gang ging. Resultaat daarvan was o.a. het programma Erbis, dat nog steeds een geavanceerde beheersomgeving is voor energiemanagement. Een ander energiedashboard, dat ook als SaaS wordt aangeboden, is eSight.

Genoemde pakketten zijn geschikt voor diepgaande analyses. Voor het dagelijks monitoren van meerdere gebouwen en het werken met alarmen op afwijkend energieverbruik, volstaan ook eenvoudigere energiedashboards, zoals Energiemanager Online. Deze webtool is ook geschikt voor de zakelijke (groot)verbruiker.

Nog eenvoudiger, maar veelal met minder functionaliteit, zijn de webportals van netbeheerder en meetbedrijven. Deze zijn onderdeel van het data-abonnement dat afgesloten moet worden om de ‘eigen’ meetdata binnen te krijgen.

Kosten energiedashboard

De kosten voor het realiseren van energiemonitoring inclusief een online dashboard verschillen behoorlijk. Sommige netbeheerders rekenen bedragen van 8 tot 12 euro per datakanaal (dus elektra, of gas) per maand. Commerciële, zelfstandige meetbedrijven rekenen soms niets voor het beschikbaar stellen van de data. Goed rondkijken dus.

Het is mogelijk om geen gebruik te maken van gevalideerde meetdata die via het meetbedrijf beschikbaar te maken zijn, maar te kiezen voor het zelf verzamelen van de data. In de markt zijn oplossingen beschikbaar waarmee de meeste energiemeters uitgelezen kunnen worden. Het dataverkeer verloopt dan via wifi en het netwerk dat in een gebouw aanwezig is. Dit kan een prima oplossingen zijn, maar heeft wel een paar nadelen.

De eigenaar van een gebouw is niet altijd ook de gebruiker, en dataverkeer via andermans wifi en netwerk is soms lastig te organiseren. Systeembeheerders houden niet van extra toegangspoorten in het netwerk, en mocht een storing optreden, dan moet iemand dat op locatie gaan herstellen. Toch zijn dit soort oplossingen goedkoop en eenvoudig te installeren.

Liander, de grootste regionale netbeheerder van ons land, heeft een portal voor meetdata en op de informatiepagina is een filmpje te zien.