Ledverlichting in utiliteitsgebouwen

ledverlichting

DOSSIER – update december 2016

Hoe vanzelfsprekend is ledverlichting inmiddels? Bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie is de keuze voor ledverlichting goed te maken, maar hoe zit het bij vervanging van bestaande verlichting? Hoe is het met de lichtopbrengst en energiebesparing, en belangrijker nog: de kosten en baten?

Het Dossier Ledverlichting van EnergieVastgoed gaat in op alle aspecten van ledverlichting in utiliteitsgebouwen. Bij ieder onderwerp hebben we links naar kennisbronnen opgenomen.

Ledverlichting laat zich niet eenvoudig vergelijken met conventionele verlichtingsbronnen, zoals gloeilampen, spaarlampen, halogeenlampen, TL-buizen en PL-lampen. Hiervoor moet men kijken naar de hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt. Een goede vergelijkingswaarde is de hoeveelheid lumen per watt van de lichtbron.

Zowel de kwaliteit als de prijs van ledverlichting verschilt enorm. Voor het één op één vervangen van bijvoorbeeld bestaande TL-verlichting (retrofit) is het dan opletten. Goedkope lampen geven lang niet altijd de gewenste lichtopbrengst of blijken een beperkte levensduur te hebben. Beter is het om een nieuw lichtplan te maken, rekening houdend met de gewenste lichtopbrengst en -spreiding, zodat de juiste lichtbron gekozen kan worden. Bij één op één vervanging gaat dit vaak niet, maar bij renovatie en nieuwbouw wel: een relatief duur ledpaneel kan dan met een lange levensduur, hoge lichtopbrengst en laag energieverbruik toch een gunstige businesscase opleveren.

Ledverlichting: een introductie

Cursus Toepassen van ledverlichting in gebouwen